top of page

Tohum çeşitleri nelerdir?


Atalık tohum nedir?

Atalık tohumlar kendi coğrafyasında bulunan eski tohumlardır. Ata tohum, yadigar tohum, saf tohum, orijinal tohum olarak da karşımıza çıkar. Buğdayın ana yurdu, bizim coğrafyamızdır. Siyez buğdayı, kavılca buğdayı atalık türlerdir.

Domatesin ana yurdu Amerika’dır, yani bizim coğrafyamızda atalık domates olamaz. Ne olur? Yerel domates olur.


Yerel tohum nedir?

Yüz yıllar önce domates tohumlarını coğrafyamıza getirmişiz, burada ekimini yapmışız; toprağa uyum sağlamış, kendi kendine türlerini oluşturmuş, yerelleşmiş.

Siyez, kavılca gibi atalık türlerden kendi kendine yerelleşen buğday türleri de var. Bizim coğrafyamız için domates ve atalık olmayan buğday tohumları yerel tohumlardır.

Atalık ve yerel tohumlar uygun koşullarda her sene aynı verimlilikte mahsül verir.


Toprakla uyumlu, müdahaleye gerek duymadan her sene yüksek verimle yeni nesiller üretebilen türlere atalık veya yerel tohum denir.


Hibrit tohum nedir?

En az iki atalık / yerel ebeveynin çapraz döllenmesiyle üretilen yeni tohumlardır. Farklı türlerin belirli özellikleri için bir araya getirilmişlerdir. Yani yuvarlak, kırmızı, iri ve dayanıklı bir domates için dört farklı domatesin bu özelliklerinin alındığı ve yeni bir tür oluşturulduğu tohumlardır. Melez tohum ve kısır tohum da denir.

Hibrit tohum sistemi, daha az dirençli, daha az sürdürülebilir, daha pahalı ve daha da bağımlı bir sistem. İlk nesilde genetik olarak zengin tohumlar üretse de, ikinci ve üçüncü nesilde verimliliğini hızla kaybolur.

Üstelik bu hibrit türler maalesef Dünyanın her yerinde patentleniyor ve özel mülkiyete tabii oluyor. Yani tohumlar şirketlerin oluyor. Tohumlar, halklarındır.


GDO’lu tohum nedir?

Genetiği değiştirilmiş organizmalardır. Tıpkı hibrit tohumlar gibi, farklı tohumların bir araya getirilmesiyle yeni bir tür oluşturulur; ancak mısır üretmek için sadece mısır kullanılmaz, biber, balık, domuz, hatta insan geni de kullanılabilir.

Hibrit tohumlar gibi;

-kısırdır, ikinci ekimde verimliliği düşüktür.

-vitamin ve mineral değerleri düşüktür.

-toprağa uyumlu değildir, gübre ve pestisit olmadan mahsül vermez.

En çok karşılaştığımız GDO’lu tohumlar: mısır, soya, kanola ve pamuktur.

Ülkemizde GDO’lu tohumla tarım yapılmamaktadır; ancak ambalajlı gıdalarda, çiftlik hayvancılığının yemlerinde ve pamuklu tekstilde GDO’lu tohumla üretilen ürünler bulunur.

Atalık ve yerel tohuma sahip çıkmazsak, GDO’lu tohumla üretim yakındır.

GDO’lu ürünü gözümüzle seçemeyiz. Tohuma ve tohumuna sahip çıkan üreticiye sahip çıkmalıyız.



Sevgiler,

Utku


@ekolojikdonusum Tohum Dosyasından alınmıştır.

bottom of page