top of page

Yerel tohum yasak mı?


Yerel / atalık tohum satışı yasak. Yerli tohum satışı yapan şirketlerin ülkemizde ürettikleri hibrit tohumu sattıklarını unutmayın.


Yerel tohumdan üretilen gıda satışı yasak mı?

Hayır değil. Yerel / atalık tohumdan üretilen gıdalar ve fideler satılıyor.


Peki biz tohumun yerel olup olmadığını farkı nasıl anlarız?

Yerel tohum almak istiyorsak; unutmamamız gereken nokta yerel tohum satışının olmadığı. Tohumun satışı yapılıyorsa kesin hibrittir. Güvendiğiniz ağlardan ve üreticilerden tohum takası yapabilirsiniz, yerel tohumdan olduğunu bildiğiniz gıdadan kendi tohumunuzu alıp çoğaltabilirsiniz. Yerel tohumu gözümüzle anlayamayız; yani en azından biz tüketiciler.


Peki yerel tohumdan gıda almak istiyoruz, nereden alacağız?

Ekolojik pazarlardan, ekolojik dükkanlardan, gıda topluluklarından, tüketici kooperatiflerinden ya da üreticilerden doğrudan alabilirsiniz. En iyisi size en yakın yerdeki üreticileri tanıyın, ilişki kurun, güvenle gıdanızı alın. Biz de sevdiğimiz üreticileri zaman zaman paylaşmaya çalışıyoruz. Paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.


Burası çok önemli: Kendi tohumuyla üretim yapan üreticilere sarılın, onları bırakmayın, onlara güvence olun, “Ben varım; sen yeter ki üret” deyin. Onlar gıda güvenliğinizi sağlasın, siz de onların ekonomik güvencesini sağlayın. Böylece gıda egemenliğini oluşturalım ve güçlendirelim.


Haftaya: "Tohumların sağlığımıza etkisi: Her meyve aynı vitamine mi sahip?"


Sevgiler,

Utku


@ekolojikdonusum Tohum Dosyasından alınmıştır.

bottom of page