top of page

Mutfakta Tek Kullanımlıklardan Kurtulalım

Mutfak çöp konusunda en büyük dipsiz kuyumuz gibi görünse de, ufak değişikliklerle büyük sonuçlar alacağımız şahane bir yer. Organik atıklar, ambalajlar, mikro plastiklere geçmeden öncelikle mutfaktaki tek kullanımlıkları sıfırlayalım. Hadi.


Mutfakta Tek Kullanımlıklardan Kurtulalım

  • Plastik poşet

Alışveriş esnasında alınan plastik poşetler en nihayetinde mutfağa geliyor. Alışverişte yanınızda bez çanta kullanarak plastik poşetten kurtulabilirsiniz. Peki çöpü neyle atacağız? sorularının cevabını bu adımları tamamlayınca alacağız. Az plastik poşet tutmak, yerine kese kağıdı kullanmak, şahane bir başlangıç olacak.

  • Streç film ve alüminyum folyo

Mutfakta en çok karşılaştığımız mutfak gereçleri streç film ve alüminyum folyo. Kullanımı sağlık için tehlikeli olduğu kadar, tek kullanımlık olması itibariyle ekoloji için de tehlikeli. Streç film ve alüminyum folyo yerine, artan yemekleri cam saklama kaplarında saklayabilir, daha küçük bir tencereye alabilirsiniz. Ağzı açık kapları bal mumlu kumaşlarla saklayabilirsiniz. Hava almasını bal mumlu kumaşlarla engelleyebilir, tozlanmamasını da kumaş gıda boneleriyle sağlayabilirsiniz. Ayrıca kumaş keseleri yine bu amaçla kullanabilirsiniz.

Ekolojik Dönüşüm'ün bal mumu kumaş seti için, gıda bonesi seti için tıklayın.

  • Kağıt havlu ve kağıt peçetesi 

Kağıt ham maddesi nedeniyle masum görülen peçete ve havlu, tek kullanımlık kültürünün bir kolaylığı. Üretiminde ağaç kesilmesi neden olduğu gibi, ağartıcı, boya gibi işlemlerden de geçmesi ile çöp oluşmasına neden oluyor. Ayrıca genellikle içinde sentetik maddeler de oluyor. Kağıt peçete ve kağıt havlu yerine kumaş peçete ve havlu kullanabilirsiniz.

  • Yağlı kağıt

Kağıt olduğu için masum görülen başka bir gereç de yağlı kağıt. Bunun yerine fırın matları kullanabilirsiniz. Hatta herhangi bir şey kullanmadan, tepsiyi yıkayarak da işinizi görebilirsiniz.

Ekolojik Dönüşüm'ün silikon fırın matı için tıklayın.

  • Buzdolabı poşeti

Mutfakta en zor dönüşümlerden birisi buzdolabı poşeti. Mevsimini kaçırmadan bol bol buzluğa attığımız buzdolabı poşetinden öncelikle mevsiminde beslenerek kurtulabilirsiniz. Kışın vücudumuzun fasulyeye ihtiyacı olmadığını kabul edersek, buzluktaki plastiklerden daha kolay uzaklaşırız. Kurutma gibi yöntemleri kullanarak da tek kullanımlık buzdolabı poşetlerini kullanmayı bırakabilirsiniz. Buzluk kullanımını cam kavanozlara da bırakabilirsiniz.

  • Plastik pipet

İçecek kültürümüz pipet kullanmadan da bir şey içmemize olanak sağlasa da zaman zaman pipet kullanıyoruz. Hele ki minikler pipet kullanmayı çok seviyor. Bu durumlar için çelik veya cam gibi kişisel pipetler kullanabilirsiniz. 

Ekolojik Dönüşüm'ün çelik pipet için, cam pipet için, bambu pipet için tıklayın.

  • Kürdan, küp şeker

Birbirinden ayırmak için tek tek plastiklenen kürdan ve şekeri plastiklenmemiş, dökme halinde alabilirsiniz. 

  • Poşet çay, üçü bir arada kahve, tek kullanımlık bal

Bu maddede de tıpkı bir önceki gibi, tekli ürünler yerine dökme ürünler kullanabileceğinizi hatırlatmak isterim. 

Ekolojik Dönüşüm'ün çay kesesi için, kumaş kahve filtresi için tıklayın.

  • Eve sipariş verilen yemeğin yanında gelen ıslak mendik, plastik çatal ve kaşık, tuz

Hepimizin evinde kaşık, çatal, bıçak, tuzluk ve lavabo olduğunu var sayıyorum. Yemeğin yanında gelen tek kullanımlıkları iade ederek, mutfağın gereksiz tek kullanımlıklarından kurtulabilirsiniz. 


Yukarıda en sık karşılaştığımız tek kullanımlık gereçleri toparlamaya çalıştım. Muhakkak ki bunlar dışında da tek kullanımlıklar vardır.

Hatırlatmakta fayda var: çöp analizi yapmak, ilk aşama olacak. Neyi daha çok çöpe gönderiyorsanız ondan başlamanız büyük fayda sağlayacak, büyük bir adım atmanızı sağlayacaktır.


Sevgiler,

Utku 


bottom of page