top of page

Kendi Gıdanızı ve Yemeğinizi Yapın

Mutfaktaki çöp kutusunu kaldırmanın en iyi yollarından birisi tek kullanımlardan kurtulmak, bir diğeri de ambalajlı ürünlerden uzaklaşmak. Minik minik bir sürü ambalaja neden oluyoruz. Kendi gıdamızı ve yemeğimizi yaparak ya da yaptırarak bu ambalajlardan kurtulabiliriz. 


Kendi Gıdanızı ve Yemeğinizi Yapın

  • Balkon Bahçeciliği

Balkon bahçeciliği tahmin ettiğinizden çok daha keyifli. Balkon bahçeciliği ne demek? Kendi ortamınızda (balkon, teras, veranda) meyve ve sebzeleri yetiştirmeniz demek. Mandalina yetiştirmeniz zor, haklısınız. Ancak maydanoz, nane, fesleğen, tere, kuzu kulak, semizotu ile başlayarak, bir sonraki aşamada da domates, biberinizi yetiştirebilirsiniz. Böylelikle arıların kentte yaşamasına olanak sağlarsınız. 

Kendi gıdanızı üretmek keyifli olduğu kadar, çocuğunuzun bir bitkinin büyümesini görmesini de sağlayacak. Tohumdan meyveye sonra yeniden tohuma giden yolu gördüğünüzde, sizin tohuma olan saygınız daha da büyüyecek.

Balkon bahçeciliği hakkında bilgiyi İnternet'te biraz gezinerek edinebildiğiniz gibi, atölyelerde de ulaşabilirsiniz. 

Tohumu, tokum takas şenliklerinden sağlayabilirsiniz, sonra da kendi tohumunuzu ayırırsınız.


  • Mikro yeşillikler

Balkon bahçeciliğe bir de tezgah bahçeciliğini ekleyebiliriz. Mikro yeşillikler sayesinde sağlıklı ve nitelikli yeşillikler yetiştirebilirsiniz.


  • Ev yoğurdu, kombuchası, sirkesi, turşusu, sosu

Kendi yoğurdunuzu, kombuchanızı, sirkenizi, turşunuzu, soslarınızı yapabilirsiniz. İyi bir süt, meyve ya da sebze bulduğunuzda onu heba etmek istemiyorsunuz. Bu sağlıklı fermente gıdaları, tazesine göre daha uzun süre saklayabildiğiniz için israfın da önüne geçmiş oluyorsunuz. 


  • Yapamıyorsanız, yaptırın

Keşke tarhana, makarna, salça yapmak için zamanımız ve yerimiz olsa. Zor olduğunun farkındayım. Bu noktada önerim, güvendiğiniz birine yaptırmak. Ham maddeyi sağlarsanız, gerisi kolay. Her sezon ihtiyacınız kadarını yaptırabilirsiniz. 

Bu listeye zeytin, peynir, domates sosu, meyve suyunu da ekleyebiliriz.  

"Yapması kolay olabilir ama benim zamanım yok" derseniz, yoğurt, sirke, turşu, sos, fermente içecekleri de yaptırabilirsiniz. 


  • Takas yapın

Yoğurt yapıyorsunuz, ekmek yapamıyorsunuz. sirke yapıyorsunuz, turşu yapamıyorsunuz. Peki ekmek veya turşu yapan arkadaşınız var mı? Kendisiyle takas yapmayı önerin. Siz de ona yoğurt ve sirke verin. Böylelikle düzenli yapmak konusunda sizi tetikleyen bir sisteme girmiş olursunuz. 


  • Gıdamız tamam, peki ya yemeğimiz?

Bana en çok gelen sorulardan daha doğrusu isyanlardan birisi önerdiklerimin pahalı olduğu. Halbuki pahalı değil. Tam da hak ettiği ve hak ettiğimiz gibi. Eski ofisimde çalışırken, çalışma arkadaşlarımın kahvaltılarını takip ediyordum. Börek, poğaça, simit birer birer alınırken epey ucuz görünüyor; ancak benim bir haftalık kahvaltım onları bir hafta boyunca aldığı poğaçalardan ucuzdu. Ekmeği ve peyniri dilimlemek zahmetli mi? Değil. Üstelik her gün aynı ofiste kahvaltı yaptığınızda buzdolabının bir kenarına peynir, zeytin koyabiliyorsunuz. Her sabah poğaça almak daha zor değil mi?

Yalnızca kahvaltılıkları değil; diğer öğünleri de yanınızda taşıyabilirsiniz. Akşam yemeğinden kalan yemeği bir kaba koymanıza bakar. 


  • Dışarıdan daha az yemek sipariş edin

Bunun zor olduğunun farkındayım. Koşturmaca ve zaman darlığında evde yemek yapmak kolay olmuyor. Üstelik bazı yemekleri evde yapmamız epey zor ve anlamsız. Ancak biz biraz abartıyoruz galiba. Annem ve babam zaman zaman dışarıdan yemek yiyor; ancak "evde yemek yok, hemen yemek sipariş edeyim" demiyor. Menemen, makarna yapmak zor değil. Hatta akşam kahvaltısı da. Eliniz hemen telefona gitmesin.


Ekolojik Dönüşüm'den sefer tası almak için tıklayın.


Kendi gıdanızı ve yemeğinizi yaptığınızda (ya da yaptırdığınızda) kimin hangi koşullarda ürettiğini bildiğiniz gıdalar tüketeceksiniz. Bu gıda muhakkak daha sağlıklı olacak. Çöp çıkarmayacaksınız. Daha sağlıklı ve enerjik olacaksınız. Ve sizi temin ederim daha az para harcayacaksınız. 

Gıdanızı doğrudan temin etmenin bir yolu da tüketim kooperatifleri, gıda topluluklarından ve güvendiğiniz marketlerden almak.


Sevgiler,

Utku

Kommentare


bottom of page