top of page

Mutfağımdaki 5 Bedava Ekolojik Alışkanlığım 

Çok uğraşmamama rağmen, ekonomik, ekolojik ve çöp kovasız bir mutfağım var. Üstelik kentte. Peki nasıl yapıyorum? 

Sıradan bir kentliyim. Kolaycı biriyim. Domestik değilim. Dışarda bir eğlence varsa kimse benim evde tutamaz. Hiç tasarruf yapma kaygım olmadı. Çöpümü sıfırlamaya karar vermedim. Tasarruf ve ekolojik hayat bir sonuçtu. 


1) Dışarıdan yemek almıyorum 

Söylemesi kolay, yapması zor; biliyorum. Dışarıdan yemek istemek, az gibi görünse de, çok para harcamanıza neden oluyor. Onun yerine, basit olsa yemek yapmayı tercih ediyorum. Evde genelde çorba gibi basit yemekler oluyor.

Dışarıdan aldığım yemekler genelde, konvansiyonel gıdalar ile yapılıyor, ayrıca tek kullanımlıklarla geliyor. 


2) Tek kullanımlık almıyorum 

Tek kullanımlıklar ucuz gibi görünse de toplamda düzenli para verdiğimiz gezegenimize zarar veren ürünler. Paket pipet, ıslak mendil, streç film, yağlı kağıt almıyorum. Bunlar yerine pipet kullanmıyorum, ellerimi yıkıyorum, kapaklı borcam kullanıyorum. Yağlı kağıt yerine fırın tepsisini yıkıyorum. Bu kadar. 


3) Kabuklar, saplar, çekirdekler çöp değil

Çöpsüz Mutfak serisinde de anlattığım gibi, kabukları, sapları, çekirdekleri atmıyorum. Domates kabuğundan çorba,  yumurta kabuğundan karbonat, maydanoz sapından smoothie, kiraz çekirdeğinden cep termosu, kavun çekirdeğinden sübye yapıyorum. 


4) Turşu, sirke, temizleyici yapıyorum

Tıpkı bir önceki maddedeki gibi, limon kabuklarından temizleme sirkesi, portakal kabuğundan pekmezli temizleyici, karpuz kabuğundan turşu yapıyorum. Bu sayede güzel gıdamı atmadığım gibi, mutfağıma dışarıdan sıradan ürünler satın almıyorum. 


5) Hayır diyorum 

Yine, söylemesi kolay, yapması zor bir madde. Numunelere, deneme boylarına, plastik poşetlere hayır diyorum. 


Ekolojik hayat pahalı, diyenlere hiç para harcamadan hatta para harcamanızı engelleyecek 5 alışkanlığımla buradaydım.


Mutfağımdaki 5 bedava alışkanlığım videosu:

Sevgiler,

Utku

bottom of page