top of page

Plastiksiz Mutfak

Mutfaktaki streç film, yağlı kağıt, kağıt havlu gibi tek kullanımlıkların yerine çok kullanımlık ürünler koyduktan sonra, daha nadir değiştirilen plastiklere göz diktim. Kullandıktan sonra geri dönüşümü mümkün olmayan plastik fırçalar ve süngerler yerine sürdürülebilir olan kompost edilebilenlerle değiştirebiliriz.


Plastik bulaşık süngeri yerine

  • Doğal sünger

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz süngerine ulaşmak epey kolay. Bulaşık süngeri yerine deniz süngeri kullanabilir, ömrünü tamamladıktan sonra kompost edebilirsiniz.

Deniz süngeri
  • Kabak lifi

Bulaşık süngeri yerine en çok önerilen lif, kabak lifi. En çok karşımıza çıkan da. Kabak lifi kuruyken sert olmasına rağmen, ıslanınca yumuşuyor ve bulaşık süngeri olarak kullanılabiliyor. Aktarlarda kolaylıkla kabak lifi bulabilirsiniz, 10'ar cm keserek kullanabilirsiniz, gerçi ben aktarlara güvenmem, haddinden fazla büyük olduğunu düşünüyorum.

Kabak lifi uzun süre kullanılıyor, ömrü tamamlandıktan sonra kompost edilebiliyor.

  • Yün lifi

Doğal mutfak fırça ve lifleri
Doğal mutfak fırça ve lifleri

Kabak lifi iyi güzel de, köpürmüyor. Bu nedenle kabak lifini eksik buluyorum. Yün lifi kabak lifine göre çok daha kolay köpürüyor. Uzun süre kullanılıyor, ömrü tamamlandıktan sonra kompost edilebiliyor.


Plastik bulaşık fırçası yerine

  • Doğal bulaşık fırçası

Doğal liflerden ve ahşaplardan yapılan bulaşık fırçalarından kullanabilirsiniz. Artık ülkemizde de yapılıyor. Uzun kullanım ömrü var ve ömrü tükendikten sonra kompost edilebiliyor.


Plastik sebze fırçası yerine

  • Doğal sebze fırçası

Patates, havuç, soğan gibi sebzelerin kabuklarını soymadığım, dışını temizlediğim için uzun süredir sebze fırçası kullanıyorum. Önceden plastik fırçalardan kullanırken, artık doğal fırça kullanıyorum. Uzun süre kullanılıyor, ömrü tükendikten sonra kompost edilebiliyor.

***

3 yıl sonra edit:

Yazıyı 2017'de yazmıştım. Hayatımdan tek kullanımlık plastikleri çıkardıktan sonra tek kullanımlık olmayan ama yine de ömrü kısa olan plastikleri çıkarmaya başlamıştım. Bulaşık süngeri, bulaşık teli derken plastik bulaşık fırçası ve sebze fırçası yerine doğal liflerden fırçalar almıştım yurt dışından. Yazıya şunu eklemişim:


"Hayatımdan plastiği çıkardığım süreçte doğal ve özellikle yerel ürünleri araştırmayı başladım. Araştırırken bol bol ağladım. Ham madde bolluğunun yanında, ürün yoksunluğu. Her zamanki Türkiye. 

...

Doğal ve yerel ürün güzelliğinden bahsederken burada tosluyorum maalesef. Lif, kıl, vs tarım veya hayvancılıkla Anadolu'da elde edilebilen ham madde iken, yerelde nitelikli bir ürün görmedim."


Ekolojik Dönüşüm'ü kurduğumuzda önce yurt dışından doğal fırçalar getirdik. Sonra fırçaları alıp fırçacımıza gittik ve kendi fırçalarımızı yaptırdık. Önceliği yerel ham maddelere verdik, hatta keçi kılı gibi atık lifler kullandık.

Ekolojik Dönüşüm'den bulaşık fırçası almak için, şişe fırçası almak için, yün lifi almak için, sebze fırçası almak için tıklayın.

Plastiksiz ürünler listesi

Sevgiler,

bottom of page