İleri derece çay sever biri olarak, naylon keseler içinde zehir kalıntılı bitki çayı içmeyecek kadar damak tadıma düşkünüm.
Avrupalı olmadığımız için devlet bizim adımıza semt pazarlarındaki, marketlerdeki ve aktarlardaki gıdayı denetlemiyor. Kabul edilebilir seviyenin çok üstünde pestisit kalıntısı çıktığı için iade edilen meyve-sebze her iade sonrası iç pazarda, yani bizim semt pazarında.
Pestisit kalıntısının yanı sıra, büyütücü, uzatıcı, pembeleştirici, vs bir sürü hormon kullanılıyor ki bunlar da zehir.
Bitti mi, bitmedi. Hibrit tohum dediğimiz tohumlar laboratuvar ürünü ve besin değerleri çok düşük.
Elbette, pestisit, hormon ve tohum sorunları gıda için geçerli, bir de aslında gıda olmayan ürünler var ki, Zaytung haberi gibi. Örneğin kırmızı biber yerine kiremit tozu. Birkaç sene evvel yüksek tirajlı bir gazetede, aktarlar üzerinde yapılan bir araştırmada %95 oranında sahte ürün çıktığını okumuştum. Melisa otu, papatya aslında, değerleri düşük başka bitkiler. Belki de zehirliler.
Peki ya poşet çaylar? Şu anda ambalajlı her ürün hibrit tohumdan ve zehirlenerek üretiliyor. Poşetlerin bezi pamuk ve naylon karışımı. Sıcakla temas eden naylon, ayrıca zehirliyor.
Hasta olunca içtiğimiz ada çayı, zayıflamak için içtiğimiz yeşil çay hem poşette hem açıkta zehirliyor. Programlarına poşet çay veren doktorlara, beslenme uzmanlarına aşk olsun!
Kendi çayımı kendim yapıyorum. Başlarda hiç kolay olmadığını kabul ediyorum; ancak üreticileri tanıdıkça kolaylaşıyor. Market ve semt pazarından hiçbir ürün almıyorum. Üreticisini bildiğim ürünleri alıyorum yalnızca. Dolayısıyla zehirsiz ürünler olduğunu biliyorum.
Maydanoz, semizlik, nane, fesleğen gibi yeşilliklerin kullanmadığım saplarını ve portakal, mandalina, nar gibi meyvelerin kabuklarını kurutuyorum. Meyve kabuklarında meyve şekeri sayesinde ilave şeker koymama gerek kalmıyor. Ada çayı, karabaş otu, papatya, yeşil çay, melisa gibi alabileceğim her ürün için üretici ile konuşuyorum. Toplamda 20 TL bile vermediğim çokça bitki var evde. Evde birden fazla bardak için French press, bir bardak için çelik süzgü ve dışarıda bir bardak için pamuklu kese kullanıyorum.
Baktım da, 20li poşet çay kutuları yaklaşık 5 TL. Günde iki bardak içtiğime göre bir kişi için yılda 180 TL. Aynı koşullarda dökme çaylar oldukça yüksek, 85 gram 15 TL gördüm mesela. İyi beslenmek pahalı mı? Hayır.
Ekolojik Dönüşüm'den çay kesesi almak için tıklayın.
Utku @kentteekolojikhayat
Comments