top of page

Naylon poşet yerine ne kullanabiliriz?

Ömrü yalnızca 12 dakika olan plastik poşetlerden kurtulma zamanımız gelmedi mi?

Plastiksiz Hayat #1 : Naylon Poşetten Kurtul 

Sağlıklı beslenmek için satın aldığımız elmayı, eve geldiğimizde içinden çıkarıp çöp poşeti yaptığımız o plastik poşet var ya; o poşet çarkları bozduğu için %1 ihtimalle geri dönüşüyor, %99 ihtimalle doğada (ortalama) yüz yıllarca kalıyor. Yani plastik poşetler geri dönüşmüyor. Çözünürken de toksik madde bırakıyor. O toksik madde toprağı ve suyu zehirliyor. O su ile sulanan, o toprakta yetişen elma ne kadar zehirsiz olabilir. En iyisi o plastik poşetin üretilmesine hiç neden olmamak.  Parçalanmış görünse de, gözle görünmeyen mikroplastikler doğada kalıyor. Ve toprağı, suyu ve havayı zehirlemeye devam ediyor.


Yerine ne kullanılabilir?

  • Alışverişte tüketici olarak bez çanta, file, bez kese ve hasır çanta kullanabiliriz. Elimizi, cebimizi, çantamızı kullanabiliriz. Yeniden kullanılabilir bir ürün kullanmamız ile, zaten büyük ölçüde kullan-at plastik poşeti engelleyeceğiz. Aynı zamanda satıcının da kese kağıdı vermesini, belediyenin bu şekilde yönlendirmesini talep edebiliriz. 

Gıda israfını önlediğimizde ve kompost yaptığımızda sonuçta çöpü sıfırladığımızda böyle bir sorunumuz kalmayacak ama o zamana kadar, nişasta gibi ham maddelerden çöp poşeti kullanabiliriz. Kısa sürede ve toksik madde bırakmadan çözünüyor. 

Zaten plastik poşet, çok çirkin görünüyor. Hala plastik poşet kullandığınıza inanamıyorum.  


(3 yıl sonra edit)

Plastik poşetler yerine bez çanta, alışveriş filesi, bez kese, bal mumlu kumaş alabiliriz, bize gelen hediye bez çanta ve bez keseleri kullanabiliriz, kendimiz yapabiliriz. Yeter ki isteyelim.

Ekolojik Dönüşüm'den bez çanta, alışveriş filesi seti, bento bag, bez kese, bal mumlu kumaş almak için tıklayın.

Ekolojik Dönüşüm'ün Plastiksiz Alışveriş fikirlerine bakmak için tıklayın.

"Plastik poşetleri neden bırakmalıyız, yerine ne koyabiliriz?" videosunu izlemek için:

Siz bi' düşünün. 



bottom of page