top of page

Yıkanabilir ürünler çok mu su harcıyor?

Bize en çok gelen sorulardan/endişelerden bir tanesi: ”Yıkanabilir ped kullanmak istiyorum; ama su tüketiminden dolayı çekincelerim var.”🤔


Endişelerinizde çok haklısınız. Bir damla suyun bile hakkını korumamız gereken bu zamanlarda suyu bol bol tüketmememiz gerekiyor.


Ancak biliyoruz ki yıkanabilir regl pedi kullanmazsak, tek kullanımlık regl pedi kullanacağız.😕


“Sanal su” dediğimiz görünmeyen su tüketimimizden bahsetmiştik. Görünen su tüketimimiz günlük 216 litreyken, toplam su tüketimimiz günlük 5.416 litreydi hatırlarsanız. Aradaki su farkı üretim, ham madde tedariki, ambalajlama, ulaşım gibi alanlarda gerçekleşiyor.

Dememiz o ki satın aldığımız her ürün bir su ayak izi var.💧 Yıkanabilir ürünlerin de, tek kullanımlık ürünlerinde de.


👉 Sorun şu ki, tek kullanımlık ürünlerin her birinin üretiminde aynı görünmeyen su tekrar tekrar tüketilir. Üstelik sıradan tek kullanımlık pedlerin ham maddeleri, esansı, rengi, yapışkanı, ambalajı, ambalajının mürekkebi, paketi derken hepsi farklı yerde üretilir ve bu üretim esnasında da su tüketir.


👉 Bir çamaşır makinesi ortalama 50 litre su tüketir. Sadece bir paket ped yıkasanız bile, ped başına düşen su miktarı ortada. Gözümüzün görmemesi su tüketmediğimiz anlamına gelmez. Yani yıkanabilir ped kullanırken ayda bir 50 litre su harcadığınız için kendinizi kötü hissetmeyin.

Sevgiler,

Utku


@ekolojikdonusum Su Dosyasından alınmıştır.

bottom of page