top of page

Yağmur suyu hasadı ve gri su hasadı nedir?

Gri su, içilebilir olmayan ama temiz olan sudur. Banyoda, mutfakta, lavaboda kullandığımız atık suya gri su diyoruz.🚰 Zehirsiz kimyasallardan temizlik malzemeleri kullanarak kullandığımız gri suyu, bahçemizde küçük bir alanda, hasat edebiliriz. Kendi yapabileceğimiz basit bir arıtma sistemiyle, çakıl taşı ve sulak bitkileri kullanarak, gri suyumuzu temizleyebiliriz. Böylece bahçemizde kullanabileceğimiz su haline getirebiliriz. Gri su hasadı sayesinde kullandığımız suyu yeniden kullanma fırsatı buluruz.


Meyveleri yıkadığımız suyu bir kapta tutarak basit bir gri su hasadı yapabiliriz.😌


Yağmur suyu hasadı ise yağmur suyunun biriktirilmesi ve gerektiğinde kullanmak üzere depolanmasıdır.🌧️ Yağmurda koyulacak bir kap ile yağmur suyu hasadı yapılabilir. Çatı tipi yağmur suyu hasadı gibi kapsamlı sistemlerle daha temiz bir su elde edilebilir. Yağmur suyu hasadı sayesinde, yağmur suyunu depolayarak suyun fazla kullanılmasını engellediği gibi, kıtlık durumunda su olarak kullanılmasını da sağlar.

Görsel: sutema.org'tan

Yağmur yağdığında balkona koyacağımız bir kapla basit bir yağmur suyu hasadı yapabiliriz.💧


Kadıköy’de inşa edilecek binalarda ‘yağmur suyu ve gri su toplama tankı’ yapılması geçtiğimiz aylarda Kadıköy Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Tüm belediyelerimize örnek olmasını diliyoruz.🤗


Yağmur suyu hasadının ve gri su hasadının nasıl yapıldığını öğrenmek için hikayemizden bağlantılara ulaşabilirsiniz!


Hikayeyi kaçıranlar için WWF Türkiye‘nin yağmur suyu hasadı ve gri su hasadı sistem kurulumları videoları:


“Çatı Tipi Yağmur Suyu Hasadı Sistemi Nasıl Kurulur?”👇


“Gri Su Hasadı Sistemi Nasıl Kurulur?“👇


Sevgiler,

Utku


@ekolojikdonusum Su Dosyasından alınmıştır.

bottom of page