top of page

Soğuk kompost nedir, nasıl yapılır, içine ne atılır?

Soğuk kompost, en kolay başlayabileceğiniz ev tipi kompost; çünkü ihtiyacınız olan tek şey bir kova. Mesela gözden çıkardığınız çöp kovanız.


Bir miktar toprakla birlikte organik atıklarınızı kovanıza atarak hemen şimdi başlayabilir; organik atıklarınızı, ev ortamında, nitelikli toprağa dönüştürebilirsiniz 🎉


Kovanızın kenarlarına hava almasını sağlayacak delikler açmalısınız. Delik açmak için en iyi araç hayva.


Soğuk kompostta nelere dikkat etmek gerekiyor ❓

Soğuk kompostta en önemli şey: C/N dengesi. Yani karbon - azot dengesi. Peki, karbon ve azot dengesini nasıl ayarlıyoruz? Kabaca, kahverengiler ve yeşilller ya da kurular ve yaşlar diyebiliriz. Yani gıda atıklarını (yeşilleri) eklediğinizde ağartılmamış kağıt, karton, kuru dal (kahverengiler) gibi bir karbon eklemeniz gerekiyor.


Ayrıca kompost kovanızın nemli kalması önemli. Bunun için her atıktan sonra karıştırıp nemliliğini takip etmenizi öneririz.


Soğuk kompostta da solucan kompostu gibi narenciye kabukları, hayvansal gıdalar, soğan kabukları konulamıyor; çünkü soğuk kompostun olmazsa olması denge ve bu gıdalar kompostumuzun dengesini bozabiliyor.


Kovanız dolduğunda kapağını kapatıp unutacağınız bir yere koymanız gerekiyor. Yaklaşık 6 ayda kompostunuz hazır.


Soğuk kompost kokar mı❓ Soğuk kompost sineklenir mi❓

Evet, yeteri kadar karbon yoksa koku ve sineklenme yapar. Ağartılmamış kağıt, karton, kuru dal ekleyerek bu sorunu halledebilirsiniz. Bunun için tuvalet kağıdı rulosu ya da Ekolojik Dönüşüm kargonuzdan çıkan kağıtları kullanabilirsiniz.


Sevgiler,

Utku


@ekolojikdonusum Kompost Dosyasından alınmıştır.

bottom of page