2020 hem coğrafyamız, hem de gezegenimiz için zor bir yıl oldu. Sosyal, ekonomik, ekolojik krizin izlerini daha fazla gördüğümüz bu yıl, el ele tutuşup harekete geçmemizin ve sadece kendimiz için değil, hepimiz ve her şey için bir şeyler yapmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bir virüsün hızla uzak coğrafyalara ulaşması ne kadar küçük (bir) köyde yaşadığımızı, daha doğrusu gezegenimizi bir köy haline getirdiğimizi gördük. Peki gezegenin küçük bir köy haline getirmemiz, kötü mü?
Birbirimizi tanımamız, birbirimizi anlamamız ne kadar şahane olsa da soframıza gelen tabak için çatalımızı kilometrelerce uzaktaki tarım alanına uzatmamız gezegenin sonunu hazırlıyor.
Tam bu noktada hayatımızın her alanına yaymamız gereken bir mottoyu hatırlatmak isterim: Küresel düşün, yerel tüket.
Ekolojik Dönüşüm’ü kurmadan evvel her yurt dışı gezimizde ambalajsız dükkanları gezerken ambalajsız ya da kompost edilebilir ambalajlarla tek kullanımlık petrokimya türevi plastiklere alternatif olan çok kullanımlık ürünler, kendi kesemiz ve kavanozumuzla gidip alışveriş yapabileceğimiz gıdalar ve temizleyicileri gördükçe, yerelimizde bir ambalajsız dükkân kurma hayali kurardık.
Coğrafyamızın ham maddeleriyle coğrafyamızda üretilen ürünlerle plastik yükünü ortadan kaldıracağımız bir dükkân için kolları sıvadık. Tamamladığımız ambalajsız dükkân çalışmasının bir kamu işi olması gerekliliğini düşünerek Kadıköy Belediyesinin kapısını çaldık; Kadıköy Belediyesi fikrimizi sahiplendi ve çalışmaya başladık. Çalışmalarımız salgın dolayısıyla sekteye uğrasa da Atıksız Yaşam Dükkânı olarak 5 Haziran 2020’de, 2020’nin belki de en önemli gününde, Dünya Çevre Gününde kapılarını Kadıköylülere ve tüm İstanbullulara açtı.
Dükkânda tek kullanımlık petrokimya türevi plastiklere alternatif olan çok kullanımlık yerel ürünlerin yanı sıra, yerel ve atalık tohumdan tarım zehirsiz ve suni gübresiz yerel gıda ve kendi kabımızı doldurabileceğimiz tehlikeli kimyasallardan uzak yerel temizleyiciler mevcut. Sağlıklı, yeterli ve nitelikli gıdaya ulaşabildiğimiz gibi, bu gıdayı plastiksiz alarak çöp dağları ve çöp adalarına da neden olmuyoruz.
Atıksız Yaşam Dükkânı, yurttaşın sağlıklı, yeterli ve nitelikli gıdaya, zehirsiz temizleyicilere ve çok kullanımlık ürünlere ulaşabileceği bir dükkân olmasının yanı sıra bir sosyal dükkân. Yarına dair yapabileceğimizi gösteren; sürdürülebilirliğin ötesinde, onarabileceğimizi kanıtlayan bir dönüşüm alanı. Yerel yönetimlerin kooperatiflere ve girişimlere destek veren bir güven merkezi. Kadınların yaptıklarının işe yaradığını görmesini sağlayan, eşitsizlikleri ortadan kaldıran bir mekân.
Şimdi bize düşen Atıksız Yaşam Dükkanını desteklemek ve kendi yerel yönetimimize “Hadi sen de yap!” demek. Daha çok kentte ambalajsız, yerel, sağlıklı ve ulaşılabilir dükkanların olması dileklerimizle
Sevgiler,
Utku Yılmaz
Yazı Plastiksiz Temmuz Hareketi için www.plastiksiztemmuz.org için yazılmıştır.
https://www.plastiksiztemmuz.org/post/plastiksiz-bir-alisveris-mumkun
Comments