top of page

Yerli Sabun Cevizi Çöven Kökü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bir kuru meyve olan sabun cevizini 5 yıldır çamaşır temizliğinde kullanıyorum. Sabun cevizi, doğal bir temizleyici olmasının yanı sıra, ekonomik ve pratik bir temizleyici.

Yıkanabilir ped kullanmaya başladığımdan beri sabun cevizi kullanıyorum. Sabun cevizinin pratikliğinden o kadar memnun kaldım ki, diğer çamaşırlarımda da kullanmaya başladım. Sabun cevizinin tek bir dezavantajı vardı, çok uzaklardan gelmesi. Çöven köküyle tanışmam bu şekilde oldu.

Instagram üzerinden konuşmamıza rağmen, sonuçlarından emin olmadan paylaşmak istemedim. 1 yıldan fazla süredir çöven kökü de kullanıyorum. Artık paylaşabilirim.


Çöven bitkisi

Çöven bitkisinin ana yurdu, topraklarımız. Erzurum, Kars, Artvin'de karşılaşıyoruz.

Çöven bitkisi, bir cipso çeşidi. Cipso düğünlerde kullanılan çiçek. Boğatepe’ye gittiğimizde orada Zümran Abla eskiden gelin çiçeği olarak kullandıklarını söylemişti.

Kıvam ve ağartma etkisi için geleneksel yöntemlerle yapılan lokumun yapımında çöven kökü suyu kullanılıyor. Aynı zamanda Eskişehir'in koz helvası, Mersin'in kerebicinin yanındaki köpük ve birçok yerdeki pestil çöven kökü suyu ile yapılıyor.


Çiçek, tatlı ve temizleyici

Hem çiçek, hem tatlı, hem temizleyici mi? Evet. Çiçek ve tatlı olarak kullanımı devam etse de önceden sabun yapımında da kullanılıyordu.


Temizleyici olarak nasıl kullanılır?

Çöven bitkisinin kökü toplanıp kurutuluyor. Çöven kökü aktarlarda bulmak mümkün. Çöven kökünün suyu hazırlayabilir, kökünü doğrudan kullanabilirsiniz.

Kaynar suya çöven kökü atıp 30 dakika haşlayabilirsiniz. Haşlama esnasında eviniz tatlı gibi kokacak. Soğuduktan sonra çöven kökünü alıp çıkardığını çöven kökünü kurutmalısınız. Ben uzun kaynatma / haşlama durumlarında ketıl kullanıyorum. Hem rölentide tutuyor, ocağı düşünmeme gerek kalmıyor, hem de ketıl temizlenmiş oluyor. Kolaycılıkta Dünya markası olduğumu biliyorsunuz.

İçinde sabun cevizindeki gibi saponin var ve bu sayede temizlik sağlıyor ve köpürüyor.

Beyazlatma ve yağ çözme özelliği var. Yaka, manşetlerde çok iyi. Çöven kökü suyunu temizlemek istediğiniz yere döküp çitileyebilir, sonra kıyafetinizi makineye atıp yıkayabilirsiniz.

  • Çamaşır makinesinde çöven kökü

Çamaşır makinesi deterjan gözüne başka hiçbir temizleyici koymadan, hazırladığınız çöven kökü suyunu koyup makineyi çalıştırabilirsiniz. Ben kolaycı biri olduğum için sabun cevizi kesesinen kullandığım kese içine çöven kökünü koyup kullanıyorum. Uzun ve sıcak yıkamada bu yöntem de işe yarıyor.

  • Bulaşık makinesinde çöven kökü

Bulaşık makinesinde çok mızmızım. Sabun cevizini de sevmemiştim. Ama siz isterseniz hazırladığınız çöven kökü suyunu tablet gözüne koyup kullanabilirsiniz.

  • Genel temizlikte çöven kökü

Hazırladığım çöven kökü suyunu seyrelterek fısfıs şişeye koyuyorum. Mutfak tezgahı, fayans, kapı, yüzey temizlemek için çok uygun.

Çöven kökü suyunu 2-3 günlük yapmanızı öneririm. Suyu kısa süreli yapıp bitirip yeniden yaparsanız daha iyi olur.


Çöven kökü, yerli, ambalajsız, pratik, uygun fiyatlı, zehirsiz, çöpsüz şahane bir temizleyici.


Çöven kökünü nasıl kullanılacağıyla birlikte anlattım:

Sevgiler,

Utku

bottom of page