top of page

Merhabalar, ben Utku,

Kadıköy'de yaşıyorum. Evimde bir çöp kovam yok. Ekolojik besleniyorum, zehirsiz temizleniyorum, temiz giyiniyorum. Tarım politikalarına dair sözü olan örgütlenmelerde yer alıyorum. Evinde çöp kovası olmayan ya da çöp kovası olmaması hayalini kuranların bir araya geldiği Sıfır Çöp Platformu'nun ilk hayal edenlerindenim. Bego Jeans temiz moda destekçilerindenim. 

Yıllarca süren beyaz yakalı hayatımın kısa tatillerinde farklı kentleri görmeye gayret gösterdim. Gittiğim kentlerin yerel yemeklerinin, yerel ham maddelerinin, yerel zanaatlarının ve yerel gazozlarının izini sürdüm.

Üreticilerin çiftliklerinde konakladım, hasatlarına katıldım. Gurme peynirler yaptım, renk renk kiraz topladım, onlarca çeşit domates gördüm, tarım zehirsiz buğday tarlasını nasıl anlayacağımı öğrendim. Bilge köylülüğün, kadim bilgiye eklenen bilimsel verinin, tüketmektense türetmenin, gıdaya kıymet vermenin önemini cebime koydum. 

Farklı ham maddelerle farklı zanaatları yapan zanaatkarların neredeyse hepsinin "Benden sonra bu iş devam etmeyecek." sözü benim aldığım yolu önemli ölçüde değiştirdi. "Bu ustalar ve ustalığın devamı için ne yapabilirim?" diye düşünmeye başladım ve "Hepimiz için ne yapabilirim?" sorusunu cebime koydum. 

Tohumu, toprağı, suyu, havayı, zanaatları ve zanaatkarları, hayvanları, bitkileri, doğanın döngüsünü anlatmayı hep sevdim. Eşimi dostumu bıktırana kadar onlara anlattım. Daha fazla kişiye anlatmak istediğimi düşünüp genç yaştan beri günlük tutan, uzun yıllardır da kent hayatına dair yazı yazan biri olarak Kentte Ekolojik Hayat blogunu kurdum. "Sosyal medyada da boş zaman yeri." diyenlere inat, Kentte Ekolojik Hayat sosyal medya hesaplarını açtım ve kısa sürede daha fazla kişiye anlatma fırsatı buldum. 

Çalıştaylarda, seminerlerde, festivallerde hem imece ekibinden biri olarak, hem de konuşmacı olarak yer aldım. "Anladığımı iyi anlatırım" diye düşünürken anlatırken anlamaya başladım. Daha iyi anlayabilmek için daha çok anlatmaya çaba gösterdim. 

Kendi hayatımı dönüştürürken, eşimin dostumun hayatlarını dönüştürdüm. Mutfaklarına, banyolarına girdim; daha zehirsiz evler önerdim. Sosyal medyada daha fazla hayatın ekolojik dönüşümü için çalıştım.  

Daha fazla kişiye anlatabilmek ve daha fazla evi zehirsizleştirmek için, beyaz yakalı hayatımı bir kenara bıraktım ve hayallerime ortak olan hayal ortağımla birlikte kurumlara, eğitim, atölye, deneyim aktarımı yapmaya başladım. Gıdadan temizleyicilere, tekstilden plastiksizliğe kadar farklı konularda konuştuk. "İyi söylüyorsunuz, güzel söylüyorsunuz da, bunları nereden alacağız" diyenlere hak verdik; ekolojik dönüşüm danışmanlığını, ekolojik dönüşüm platformuna çevirdik. Bunu yaparken yolda cebimizde topladıklarımızı ortaya koyduk. 

El dokumalarını, yerel zanaatları, yerel ham maddeleri, atıkları günlük ve nitelikli ürünler haline getirdik, yerelimizde ürettik. Ülkemizin ilk çelik pipetini, ilk çelik dil temizleyicisini, ilk kumaş kahve filtresini, ilk çay kesesini ve dahasını ürettik.

Ürettiğimiz tek kullanımlık plastiklere alternatif olan yerel, doğal ve atık ham maddelerle çok kullanımlık ürünler, işimizi desteklesin diyerek başladığımız yolda, bizi aştı ve ekibimize plastiksiz kargo yapan, araştırmalarımızla yardımcı olan ekip arkadaşları dahil etmemizi sağladı.  

Çelik pipet, yün lifi, bakliyat kesesi yapıyoruz gibi görünüyor olabiliriz; ama aslında plastik kirliliğinin önemli nedenlerinden biri olan tek kullanımlık plastik pipete alternatif olarak ülkemizin ilk çelik pipetini, atalık ve zehirsiz buğday üretiminin kardeşi olan koyun yetiştiriciliğinin çıktısı olan atık koyun yününden yün lifini, Dünya'da en çok GDO'lu tohumla tarım yapılan dört tohumundan biri olan pamuğu ülkemizden GDO'suz alarak, içine atalık tohumdan zehirsiz mercimek koyulacağı hayalini kurarak el dokuması tezgahlarda yerel bez olan Manisa beziyle bakliyat kesesini yapıyoruz. 

"Peki, atalık tohumdan zehirsiz ve ambalajsız mercimeği nereden alacağız?" diyenlerle alışveriş grupları kurduk. Yetmedi, ülkemizin ilk ambalajsız dükkanı için Kadıköy Belediyesi'nin kapısını çaldık. Belediye fikrimize sahip çıktı. Atıksız Yaşam Dükkanı'nı hayata soktuk.

Yenilikçi, doğa dostu, onarıcı ve gerçekçi projeler üretmeye devam ediyoruz. Proje üretirken çok eğleniyoruz. 

 

Permakültür persfektifini, bütüncül üretimi, bilge köylülüğü, kadim bilgiyi, bilimsel veriyi sorumlu, adil, yerel üretimi ve tüketimi önemsiyoruz, "Benden sonra bu iş devam etmeyecek diyen üreticiye  ve "Kime güveneceğim?" diyen tüketiciye "Biz varız" diyoruz, yerel bezleri ve atık yünleri günlük ve nitelikli ürünler haline getirerek hayata dahil ediyoruz, üretim ve tüketim arasında bağlantıyı onarıyoruz. 

Kapıların açılamayacağını, sorunların aşılamayacağını, doğanın onarılamayacağını düşünüyorsanız; tek bir sorumuz var: "Hiç denediniz mi?"

Ezcümle, sürdürülebilirliğin ötesinde onarmayı hayal ediyoruz. 

 

Evinizde minik değişikliklerle ekolojik bir dönüşüm hayal ediyorsanız, blog yazılarımızı, paylaşımlarımızı, videolarımızı, ses kayıtlarımızı aşağıdaki sosyal medya hesaplarından takip edebilir,  konuşmalarımıza katılabilirsiniz, ihtiyacınız varsa ve siz yapamayacaksanız Ekolojik Dönüşüm dükkanından ürünlere ulaşabilirsiniz. Kurumunuzda hayal ettiğiniz bir projeniz varsa veya atölye çalışmaları  yapıyorsanız, bize eposta adresimizden ulaşabilirsiniz. 

 

Sevgiler,

Ekolojik Dönüşüm adına Utku Yılmaz

Kentte Ekolojik Hayat Instagram hesabı linki

Kentte Ekolojik Hayat Youtube kanalı linki

Kentte Ekolojik Hayat Spotify hesabı linki

Ekolojik Dönüşüm sayfası linki

Ekolojik Dönüşüm Instagram hesabı linki

Ekolojik Dönüşüm Dükkanı linki

Ekolojik Dönüşüm Linkedin hesabı linki

bottom of page