top of page

Zrendyol Nedir?

Kurumsal kaynak planlaması programı olan -benim de eski sektör yazılımım- SAP kullanıcılara yetmediğinde uyarlamanın üzerine geliştirmeler yapılır. Bu geliştirmeler Z'li kodlarla yapıldığı için bizde herkes SAP programına ZAP der.

Tahmin edebileceğiniz gibi Zrendyol da Trendyol'un (giysi satan tüm yerlerin) yetmediğinde kendine uyarladığın, geliştirdiğin gardırobun demek. Ben uydurdum. Çokça insan da sevdi.


Tekstil sektörünün, hızlı modanın ne kadar kör bir kuyu olduğunu, emek sömürüsünden iklim krizi etkisine kadar birçok açıdan konuşuyoruz.

Daha önce sürdürülebilir gardıroplar hakkında çok atıp tutmuştuk.


Bu kez farklı bir şey yapalım ve sana bir giysi alalım:

En sürdürülebilir olan sendeki. Gidip gardırobuna bakalım.

Sende yok mu? Peki, en yakınındaki gardıropta var mı? Arkadaşının, kuzeninin, kardeşinin gardırobunda. Yani hediye ya da ödünç.

Yok mu? Henüz tanışmadığın arkadaşının gardırobunda? Zaten üretilmiş olan. İkinci el dükkanından, ikinci el uygulamalarından, takas pazarlarından. Yani satın alma ya da bağış.

Orada da yok mu? Hay Allah. Peki kiralamaya ne dersin? Kiralama dükkanlarından, kiralama uygulamalarından.

Bulamadın mı? O zaman yeni bir şeylere ihtiyacın var gibi. Bakalım ne önerebilirim? İleri dönüşüme var mısın? Yani tamire. Annenin/babanın, arkadaşının ya da henüz tanışmadığının arkadaşının gardırobundan alıp tamir edebilir/ettirebilirsin.

İstediğin gibi bir tamir edilecek giysi bulamadıysan, kumaş alıp dikebilir/diktirebilirsin. Kumaşı sandıktan çıkarabilirsin. Artık kumaşlara bakabilirsin. Mesela yeni bir ipek kumaş kullanmak istemezsen, eski ipek kumaşlara bakmak içine sinebilir belki. Peki o eski pamuklar. Off.

Yine mi olmadı? Peki o zaman yeni bir şeyler bakalım?

Atık kumaşlardan, zehirsiz renklendirilen, emek sömürüsüne göz yummayan markalardan, sürdürülebilir ham maddeden, kilometrelerce gezmeyen, dayanıklı, zamansız giysiler bakabilirsin. Sana çok yakışacak.


Aldıktan sonra ona iyi bak. Bir daha işimiz olacak.


Zrendyol mümkün olduğunca sürdürülebilir olan gardıroptur.

Zrendyol Zrendyol'u bilmektir, Zrendyol giysine iyi bakmaktır.


Sevgiler,

Utku

bottom of page