top of page

Zehirsiz ve Plastiksiz Tatil

Bir ay kadar buralarda olmayacağım. Bayramlayacağım, kulüpte dans edeceğim, festivalde bağıra bağıra şarkı söyleyeceğim, denize gireceğim, dost meclisinde memleketi kurtaracağım, ayrık otu yolacağım, yemiş toplayacağım, kooperatifçilik konuşacağım... Hem sıcak, hem de serin hava için, uzunlu kısalı bavul yaparken, bir taraftan da içine ne koyduğumu kısaca yazayım istedim.

Plastiksiz bavul

Güneş Koruyucular

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için havuç yağı, güneş sonrası sarı kantaron çiçeği yağı kullanıyorum. Geçtiğimiz sene teknede güneşte kaldığımı fark etmediğim için epeyce yanmıştım. Akşam kullandığım sarı kantaron çiçeği yağı kullandım. Hem serinletti, hem de leke oluşumunu engelledi.


Krem Deodorant

Hazırlamanın ve kullanmanın epeyce kolay olduğu krem deodorantımı zaten küçük bir kavanozda hazırlıyorum. Dolasıyla yanımda taşımak kolay oluyor.


Sinek Koruyucu

Açık havada sinek çekici olduğum için muhakkak sinek koruyucularla dolaşıyorum. Küçük şişelere koyup çantama kolayca atıyorum.


Yüz Temizleyiciler

Makyaj temizleyicilerin, yapımı en kolay olduğu tarif olduğunu milyonuncu kez söylemek isterim: zeytinyağı ve gül suyu. Küçük bir şişeye koyup yanımda taşıyorum. 

Temizleyici olarak keçi sütlü sabun kullanıyorum. Tatil için bir parçasını kesiyorum ve metal kaplara koyuyorum.

Tonik olarak mersin hidrolatı aldım, küçük bir şişeye koydum.

Tonik ve makyaj temizleyici kullanmak için havludan kestiğim ve overlok çektiğim küçük parçalar taşıyorum.


Saç ve Vücut Temizleyici

Şampuan, saç kremi ve duş jeli kullanmayı bırakalı çok oldu. Bunun yerine zeytinyağı sabunu kullanıyorum. Kalıp sabunun bir parçasını kesip küçük kaplara koyuyorum, ki taşıması kolay olsun. 

Saçımı koşullara göre değişse de haftada bir sabunla temizlemeye alıştırdım. Tavsiye ederim.


Bunların dışında kemik tarağım, küçük bambu diş fırçamı, küçük boy diş macunumu, cımbızımı, ipimi, canım yelpazemi, Denizli'den üretici kooperatifinden aldığım peştemal, kese içinde sabun cevizlerimi, taşımak için bez keselerim ve benimle gezen bardağımı aldım. 


Tüm ürünlerin ambalaj üretmediğini, ekonomik ve zehirsiz olduğunu, hayvanlar üzerinde test yapılmasını kabul etmediğimi, fazlasına ihtiyacımız olmadığını hatırlatmak isterim.


*Bazı ürünler plastik kaplarda: Elimdeki ürünü atmak yerine yeni aldığımı özenli almayı tercih ettiğimi ve ıslak fırçamı korumanın en iyi yolunun plastik olduğunu, yeni bir çare bulduğumda bunları da değiştireceğimi ekleyeyim.


İyi tatiller;

Utku

bottom of page