Yerel tohumlar tarım zehri ve sentetik gübre istemez:
Yerel tohum, yerelleşmiş, o bölgeye uyum sağlamış tohumdur. Havaya, suya, toprağa, iklime uyumludur. Coğrafyanın zararlılarına karşı kendi korumasını yapmıştır. Bu sayede dayanıklı ve dirençlidir, hastalık riski düşüktür, tarım zehirleri ve sentetik gübre olmadan mahsül verir.
Arılar, dost böcekler, hatta tüm hayvanlar yerel tohumların yayılmasını sağlar.
Yerel tohum üreticilerinin ekonomik ve politik özgürlüğünün güvencesidir:
Yerel tohum üretenindir, halklarındır. Üretici tohum şirketlerinden her sene yeni tohumlar almak zorunda kalmadan özgürce üretim yaparlar. Tarım zehirlerine ve sentetik gübrelere muhtaç olmazlar. Bu sayede ekonomik ve politik özgürlüklerini ellerinde tutarlar.
“Tohumlarınız için bir başkasına bel bağladıysanız, ruhunuzu bir başkasına teslim etmiş olursunuz.” (Anlatılmayan Hikaye: Tohum filminden)
Yerel tohum çeşitlidir:
Tüm canlılar, birbirlerinin varlığına bağlı olarak yaşar. Bir çeşidin yok olması, uzun ya da kısa vadede tüm canlıların varlığını tehdit eder.
1800’lerin başında İrlanda’daki Büyük Kıtlığın nedeni biyoçeşitlilik kaybıdır. O dönemde İrlandalılar patates üretiyorlardı. Ürettikleri patates türlerinin hiçbiri patates mantarına dirençli değildi. Bir hastalık tüm patatesleri yok etti. Hasat yapamayan İrlandalılar kıtlıkla mücadele edemedi. Bir hastalık 1 milyon İrlandalı’yı öldürdü. O patatesler son derece savunmasızdı. Çeşitli patatesleri olsaydı, aynı mantar diğer patatesleri yok etmezdi.
Yerel türler yerine egemen olan hibrit ve GDO’lu tohumlar biyoçeşitliliği azaltır.
Yerel tohum yeterli ve sağlıklıdır:
Yerel buğday türlerindeki gluten miktarı hibrit türlerdekine göre çok daha az. Gluten hassasiyetinin son zamanlar bu kadar çok karşımıza çıkması tesadüf mü?
Yerel domates türlerindeki likopen miktarı hibrit türlerdekine göre çok daha fazla. Likopen kansere karşı bizi savunan güçlü bir antioksidandır. Kansere karşı güçlenmek için domates yiyoruz; ama yediğimiz domateste ne kadar likopen var? Hibrit tohumdan bir de tarım zehirli domates yiyorsak -ki genelde öyle- kansere karşı güçlendiğimizden emin miyiz?
Yerel tohumdan domatesle hibrit tohumdan domatesi karşılaştırdığımızda:
Yerel tohumdaki
Kalsiyum %63
Magnezyum %29
C Vitamini %72
Likopen %58
Polifenol %56 azalmış.
(Karlı Tohumlar filminden)
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki tohumlarda en çok B vitamini ve demir kaybı yaşanmış. Şimdi anladınız mı, neden hepimizin demir ve B vitamini düşük? Neden bu takviyeleri alıyoruz?
Tarım zehirlerinin toprağa, canlılara, tohuma bu kadar zararı olduğunu bilmemize rağmen, neden hala kullanmaya devam ediyoruz. Dünya'da sadece 3 (üç) şirket toplam tohumun %60'ına, tarım zehirlerinin %70'ine sahip. Bu yüzden olabilir mi?
Haftaya "Neden yerli tohum demiyoruz da, yerel tohum diyoruz? Aynı şey değiller mi?"
Sevgiler,
Utku
@ekolojikdonusum Tohum Dosyasından alınmıştır.
Comments