Her yıl milyarlarca plastik pipet üretiliyor, kullanılıyor ve kullanıldıktan hemen sonra atılıyor. Küçük, ince, hafif, az yer kaplayan ve bu nedenlerle önemsemediğimiz bu plastikler, bir araya gelince büyük bir tehlike oluşturuyor.
Plastik pipetlere ne oluyor?
Tek kullanımlık plastik pipetler geri dönüştürülebilir; ancak geri dönüştürülmeyen plastiklerden. İnce ve hafif yapıları nedeniyle geri dönüşüm makinelerinin dişlilerine sıkışıp makineyi bozabiliyorlar; bu nedenle geri dönüşümü tercih edilemeyen ham maddelerden.
Peki plastik pipetler ne oluyor? %12 ihtimalle kontrollü şekilde imha ediliyor. %88 ihtimalle doğada kalıyor, gözden kaybolsa da mikroplastikler halinde doğada kalıyor, tüm gezegeni, özellikle deniz canlılarını tehdit ediyor. Akdeniz'deki tüm plastiklerin %17'sini plastik pipetler oluşturuyor, ki Akdeniz'i kirleten ikinci ülke biziz.
Mikroplastikler dolaylı yollarla soframıza ulaşıyor. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre 16 sofra tuzumuzun 16'sında da mikroplastik çıktı.
Plastik pipetler yerine ne yapabiliriz?
İçecek siparişimizle gelecek olan plastik pipete, siparişimizi verirken hayır diyebiliriz, kompost edilebilir pipetlerden ya da çelik, bambu, cam, silikon gibi çok kullanımlık ve sağlıklı pipetlerden kullanabiliriz.
Ülkemizin ilk ve tek çelik pipeti
Yıllar önce yurt dışı seyahatimizde aldığımız ve severek kullandığımız çelik pipetimizi bir aynısını Ekolojik Dönüşüm'ü kurduktan sonra ülkemizde üretmeyi hayal ettik. Ham madde araştırması yaptık ve uygun açıyı bulana kadar çalıştık. En sonunda ülkemizin ilk ve tek çelik pipetini ürettik. Çelik pipet ve kıvrık pipet en sevdiğimiz ürünlerden.
Paslanmaz çelikten üretilen pipetlerimiz, elde ve bulaşık makinesinde yıkanabilir. Elde yıkamayı kolaylaştırması amacıyla, atık keçi kıllarından pipet fırçası da yaptık. Muadilleri plastikten ve Hindistan cevizi lifinden yapılan pipet fırçalarını atık ve yerli bir ham maddeden yaparak yerli bir değer kattık.
Geçtiğimiz bir buçuk yılda çelik pipetler, Ekolojik Dönüşüm Dükkanı'nın en sevilen ürünlerinden biri olmasının yanında kurumların da çalışanlarına en çok hediye verdiği ürünlerden oldu.
Pipet kullanmak zorunda mıyız? Elbette hayır. Pipete hayır demek, ekolojik hayatın ilk aşamalarından. Kullanmak istersek, plastik yerine alternatiflerinden birini kullanmakta fayda var.
Sevgiler,
Utku
Comments