top of page

Turp Kabukları Salataya

Turp kabukları çöp değil.

Ekolojik pazarda bulunan farklı turplar
Ekolojik pazarda turplar

Bildiğiniz gibi, ekolojik gıda ile besleniyorum; yani yüksek gıda değerleri olan yerel/atalık tohumdan zehirlenmemiş toprakta üretilen gıda ile. Elbette en yakınımdan ve mevsiminde alıyorum.

Soğuk kışa girerken, tam dönemiyken salatalarıma renkli ve çeşitli turplar ekliyorum. Farklı yerlerden turplar alıyorum. Örneğin bu turpları Göztepe Ekolojik Pazarından, Nevin'den aldım. Nevin, Göztepe Ekolojik Pazarda "ne getirmiş" diye muhakkak uğradığım üreticilerden birisi. Benim derdimi de biliyor. Uğradığımda "Bak, bu benim tohumum" diyor, hemen o anda haftalık yemek listemi güncelliyorum kafamda. (:

Güzel gıdaya erişince kabuğu, sapı atmak istemiyor; her bir zerresindeki minerallere erişmek istiyorsunuz. Nihayetinde bu turplar havadan, topraktan, sudan en iyilerini aldı, en iyisine çevirdi.

Ben de turpları soymadım, fırçaladım. Sapları ve kabukları da dahil ederek, tüm turpu birlikte rendeledim. Salatama attım.

Daha önce kuruttuğum nar kabuğu tozunu salatalarıma eklediğimi anlatmıştım. Ayrıca maydanoz, dereotu saplarını, marulun büyük beyaz kısmını da eklerim.

Çöpsüz salatam hazır. Kabuklar, saplar görünüyor mu? Hayır. Salatanın tadını bozuyor mu? Hayır.

Kabukları ve saplarıyla çöpsüz turp salatası
Çöpsüz Salata

Evimizin tüm çöplerinin (yaklaşık) %55'i organik atık, önemli bir kısmı kabuklar, saplar. Kompost yapsanız bile, kompostu bu kabuk ve saplarla doldurmamanız ve bedeniniz için güzel mineraller ve vitaminler almanız için unutmayın: kabuklar çöp değil.


Sevgiler,

Utku


Tüm çöpsüz mutfak tarifleri için tıklayın.

bottom of page