Su tüketiminden bahsederken suyun tutulmasından ve depolanmasından, yani sağlıklı topraktan bahsetmeden olmaz.💧
Tarım ürünü üretirken sadece yağmur suyu ve yeraltı suları yeterli gelmediğinde, sulama yaparız. Artan kuraklıkla birlikte sulama sayısı artar. Bölgesi dışında üretilen üründe sulama çok daha yüksek oranda yapılır.😓 Tarım zehirleri ve sentetik gübreler tarımsal alandaki toprağı öldürür. Sağlıksız toprak daha fazla su ister.
Endüstriyel tarım, tatlı su kaynaklarımızın %73’ünü tüketir. Bölgesi dışında, sentetik gübre ve tarım zehirleriyle sağlıksızlaşmış toprakta; bütüncül değil monokültür tarım yapılır.🍅
İklimsel kuraklığın yanı sıra tarımsal kuraklıkla da mücadele ediyoruz. Tarım zehirleri ve sentetik gübreler, toprakta fazladan kuraklığa neden oluyor.🙅♀️ Ellerinizi zehirli kimyasallardan oluşan sabunlarla sürekli yıkarsanız eliniz kurur, nem ister. Toprakta tıpkı elimiz gibi.
Sosyal girişimci ve şef Ebru Baybara ve ekibi, Diyarbakır pazarlarından arta kalan meyve sebzeyi kompost toprağı haline getirerek üretici ile paylaşıyor. Kendisinin verdiği rakamlara göre sadece kompost toprağı farkı ile toprağın su ihtiyacı 1/3’üne düşmüş.🌱 İşte bu; sağlıklı toprağın farkı.
Bunu bir deneyle de göstermek isteriz. WWF Türkiye’nin “Yağış simülasyonu” deneyinde;
1️⃣Sürülmüş ve çıplak bırakılmış toprağa,
2️⃣Sürülmüş ve üzeri sap ve samanla örtülmüş/malçlanmış toprağa,
3️⃣Sürülmüş ve üzerine yulaf ekilmiş toprağa,
4️⃣İyi yönetilmiş mera toprağına yağmur yağışı veriliyor.
👉Sürülmüş çıplak toprakta su tutunmuyor, akıp gidiyor ve akarken toprağı taşıyor, erozyona sebep oluyor.
👉Üzeri malç, tek yıllık bitki ya da mera toprağı ile örtülü topraklarınsa suyu tutma özelliğini görüyoruz.
👉İyi yönetilmiş mera toprağının nasıl güçlü olduğunu, toprağın suyu tuttuğunu, daha sonra kullanmak üzere depoladığını, erozyonu engellediğini görüyoruz.
Edwin Clarke’nin net ve açık anlatımıyla deneyin tamamını izlemenizi öneririz:
Sevgiler,
Utku
@ekolojikdonusum Su Dosyasından alınmıştır.
Comments