top of page

Suyumuzun %73'ünü endüstriyel tarımda tüketiyoruz

Geçtiğimiz haftalarda Tuz Gölündeki kuraklık nedeniyle su kaynaklarına ulaşamayan yeni doğmuş flamingolar hayatını kaybetti. Sebebi Tuz Gölünü besleyen su kaynaklarının tarımsal faaliyetler için kesilmesiydi. Mısır, yonca, pancar, ay çiçeği üretmek için. 😔

Fotoğraf: Fahri Tunç

“Konya tahıl ambarı değil miydi? Mısırın, yoncanın Konya’da ne işi var?” derseniz haklısınız.

👉🏼 Ay çiçeği denince Trakya, mısır denince Karadeniz akla gelir. İkisi de sulak alanlar. Bu meyveler bol su ister. Konya ise kurak bir alandır.

👉🏼 Fotoğrafları çeken Fahri Tunç’un bölgede yaptığı araştırmaya göre, Konya’da yonca yılda 30 kez, pancar yılda 8 kez, mısır 12 kez, ay çiçeği 10 kez sulanıyormuş.

👉🏼 Tahılsa hiç su istemez. Hadi çok kurak geçti, bir en fazla iki kez.

👉🏼 Mısırı, yoncayı üretici ekmiş. Bu durumda üretici mi suçlu? Üretici suçluysa, biz tüketiciler de suçluyuz. Üretici ekti ve sattı, biz satın aldık ve tükettik.


Marmara Gölü’nde de benzer bir durum yaşanıyor. Devlet Su İşleri, göle akması gereken Gördes Çayı üzerine bir baraj inşa ederek suyu kesmişti. İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, göldeki kuşlar için göle su verilmesini talep etmişti; ancak bu talebi kabul edilmedi.

Fotoğraf: Doğa Derneği

Marmara Gölü’nü kurtarmak için bir başka seçenek de Ahmetli Regülatörü’nden göle su vermek. Ancak DSİ “maliyetli” olduğunu gerekçe göstererek bu regülatörü çalıştırmıyor ve gölü kurutuyor.



Sorun şu: yanlış tarım politikaları. ❌ Devlet mısır, ay çiçeği, yonca eken üreticiye destek veriyor. Zaten zar zor geçinen üretici destekten olmamak için devletin uygun bulduğu ürünü ekiyor. Sorun yanlış tarım politikaları.


Ülkemizde suyumuzun %73’ünü tarımda harcıyoruz. Yani endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık için yapılan endüstriyel tarımda. Endüstriyel tarım, yani bölgesi dışında, toprak, su, hava ve canlılar gözetilmeden yapılan monokültür tarımı.💧

* Görseller sutema.org 'dan


Sevgiler,

Utku


@ekolojikdonusum Su Dosyasından alınmıştır.

Opmerkingen


bottom of page