top of page

Alternatif ve Sürdürülebilir Yılbaşı Hediye Önerileri

2022 biterken, 2023 başlarken, "Ay bu sefer olsun, lütfen" derken, sürdürülebilir yeni yıl hediye önerileri vermek isterim.

Her sene de aynı cümleyle başlıyorum. (:


Yeni yıl öncesinde anı olması için hediye vermeyi sevenlerden; ama öylesine hediye almak istemeyenlerden olabilirsiniz. Bir taraftan da ihtiyaç dışı hediyenin gezegene maliyetini hesaplıyor olabilirsiniz. İş te tam size göre alternatif ve sürdürülebilir hediye önerileriyle geldim.

2020’yi ve 2021'yi bitirirken hediye önerileri vermiştim. Hiç de fena olmayan öneriler vermişim. Bu önerilerin üstüne çıkmakta zorlandım.


Deneyim hediyesi

Sürdürülebilir hediye dediğimizde aklımıza ilk gelenler deneyim hediyeleri. İhtiyaç dışı fiziksel bir hediyedense birlikte vakit geçirebileceğiniz, bir şeyler öğrenebileceğiniz hediyeler verin.


Tiyatro, sinema, konser, müze, workshop etkinlikleri

Tiyatro bileti, sinema bileti, konser bileti, gece kulübü sahnesi gibi organizasyonlar olabileceği gibi, rehberli müze turu, workshoplar şahane oluyor.


Tadım ve atölye etkinlikleri

Şarap tadımı, viski tadımı, peynir tadımı gibi tadım günleri, pizza yapımı, makarna yapımı gibi atölyeler de olabilir.


Bilgi hediyesi

Dolabını sadeleştirin, tabii kendi dolabınızı sadeleştirdiyseniz. (:

Ne zamandır istediği gibi girin dolabına, tüm giysileri çıkarın ortaya. Bedenlerine, tarzlarına, ham maddelerine, son giyim tarihlerine göre ayırın. Giyeceklerini bakımını yaparak geri koyun, giyemeyeceklerini verin, satın. Yanına da şarabınızı açın, giy çıkarla harika bir gün olur.

Ben önümüzdeki günlerde bir arkadaşımın giysi odasını sadeleştireceğim.


Zaman hediyesi

Geçen sene söylemiştim, eklemek istedim. Yeni çocuğu olan arkadaşınızın çocuğuna bakın, uyuması için zaman hediye edin. Yeni iş kurmuş arkadaşınıza haftanın belirli günlerin yemek götürün. Yeni eve çıkan arkadaşlarınızın giysilerini alın yıkayın, ütüleyin, gardırobuna dizin.


Bağış hediyesi

Deneyim hediyeleri listesinin olmazsa olmazı bağış yapmayı hatırlatayım: WWF, Greenpeace, Tema, Doğa Derneği gibi kurumlara adına hediye bağış yapabilirsiniz.


Ürün hediyesi

Hediye etmekten önce hediye istemekten bahsetmek istiyorum. Zaten hediye alacaksanız, neden tam olarak istediğinizi almayasınız ki. Hediye listesi, ihtiyaç listesi, wish list, artık siz de ne derseniz adına.

Bu eve çıktığımda kendime bir ihtiyaç listesi yaptım ve arkadaşlarıma gönderdim. Ve şahane şeyler edindim.


Para da verebilirsiniz, hele ki öğrenciye. Para doğrudan verilmez derseniz hediye çeki verin.


İkinci el ürünlerden hediye

İhtiyaçlarını dahilinde ürün hediye alacaksanız ihtiyacını sormaktan çekinmeyin. İkinci el ürünlere şans verin. Nivogo, Reflect Studio, Givin gibi ikinci el dükkanlarına bakabilirsiniz.


Günlük ürünlerden hediye

Sürdürülebilir ürünlerden ilgisini çekiyorsa, henüz başlamadıysa bir set yapabilirsiniz.

Regl kabı, pedi, külodu gibi ürünlerden sürdürülebilir regl ürünleri seti, matara, pipet, termos gibi plastiksiz 101 ürünleri seti, deodorant, nemlendirici, şampuan gibi ürünlerden sürdürülebilir kişisel bakım ürünleri seti yapabilirsiniz.


Videoyu izlemek isterseniz:


*Harika bir deneyim hediyesi fikri öğrendim arkadaşımdan. Henüz hediyesini vermediği için listeye eklemek istemedim. 2024'e girerken listemde olacak. (:


Sevgiler,

Utku

bottom of page