top of page

Streç film yerine ne kullanılabilir?

Plastik poşet yaklaşık 12 dakika olan ömrünü, çarkın dişlilerini bozduğu için geri dönüşmeyen, doğada çözünmeyi 1.000 yıl bekleyerek geçiriyor, bildiğiniz gibi. Peki streç film?


Plastiksiz Hayat: Streç Filmden Kurtul

Streç film de tıpkı plastik poşet gibi, ince yapısı nedeniyle geri dönüşüm firmaları tarafından makinelere konulmuyor ve dolayısıyla streç filmler geri dönüşmüyor, doğada çözünmeyi bekliyor, beklerken de toprağı, suyu ve havayı bol bol zehirliyor.  Sadece toprağa, suya ve havayı değil; sarılırken  ve ambalajlanırken gıdaya geçen maddeler nedeniyle bize de zarar veriyor. Streç filmlerdeki maddeler ve gıdadaki etkileri konusunda Bülent Şık'ın yazısını incelemenizi öneririm. Kendisi der ki, streç filmlerdeki nonil fenol maddesi, streç filmin güvenli bir plastik olmasını engelliyor. Gerçi bence hiçbir plastik güvenli olamaz.


Yerine ne kullanılabilir?

  • Kapaklı cam saklama kapları

Streç filmi tabağı kapatmak için kullanıyorsanız, en iyi alternatif kapaklı camlar. Evdeki tüm kapları cam alternatifleri ile değiştirdim. Dayanıklı, şık, sağlıklı. Üstelik her evde var, sıfır maliyet. Yenisini satın almanızı önermem; ama elinizde varsa, plastik saklama kabı da kullanabilirsiniz.

Kapaklı cam saklama kabı
  • Gıda bonesi

Eskiden kullanılan yöntem. Pamuklu kumaşı yuvarlak kesip kenarlarına lastik geçiriyorsunuz. Artan yemekleri tabakla saklıyorsunuz. 

  • Bez kese

Yağlı yiyecekler için uygun olmayabilir ama kuru gıda için streç filmlere gerek yok. Sandviçlerimi bez kesede taşıyıp kirlenirse yıkıyorum. Bu kadar. 

Bez kese
  • Bal mumlu kumaş

"Peki, tostumuzu sarmayalım mı?" diye düşünürken, global bloggerlerin kullandığı bir ürünü gördüm. Ham maddeleri yerelde varken, henüz kimsenin üretip satmadığını görünce evde kapanıp aylarca ağladım. Ham maddelerin evde olması nedeniyle birkaç denemeden sonra doğru kumaşı ve yağı buldum. Kendi bal mumlu kumaşımı (bees wax food wrap) yaptım. 

Bal mumlu kumaş
  • Bal mumu doğal bir malzeme olduğu için gıdanızı sarmaktan korkmayın. 

  • Sadece suyla bile temizlenir, temizleyici de kullanabilirsiniz. 

  • Çok sıcakla temas ettirmeyin. Bal mumu erir. 

  • Uzun süre kullanabilirsiniz. Doğal ham maddelerden yapıldığı için ürünleri attığınızda içiniz rahat olsun.

Ekolojik Dönüşüm'den gıda bonesi seti almak için buraya, bal mumlu kumaş almak için buraya, bez kese almak için buraya tıklayın.


Sevgiler,

bottom of page