Sofra tuzlarındaki mikroplastiklerden haberdar mısınız?
Çukurova Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu'nun geçtiğimiz sene ülkemizde satılan 16 farklı sofra tuzunda yaptığı araştırmaya göre 16'sında da mikroplastikler çıktı. Deniz tuzu, kaya tuzu, göl tuzundan oluşan farklı kategorilerdeki tuzların sonucu korkunç.
Peki sudaki ve topraktaki bu mikroplastikler neler, bu mikroplastiklere nasıl oluyor?
Mikroplastikler dediğimiz, duş jellerinde, bulaşık ve çamaşır makinesi deterjanlarında, jölelerde, şampuanlarda ve daha bir sürü temizlik ve kişisel bakım ürününde bulunan minik renkli toplar.
Gözle görülen bu minik renkli toplar mikroplastikler çok ülkede yasaklandı. Bizim ülkemizde de bazı çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.
Peki mikroplastikler sadece bu gözle görülen minik renkli toplar mı?
Duş jellerinde, deterjanlarda, nemlendiricilerde bulunan parçacıkların yanı sıra, polyester tişörtler, pet şişeler, plastik poşet gibi plastiklerden kopan mikroplastikler de neden oluyor.
Örneğin polyester karışımlı tişörtümüzü çamaşır makinemizde yıkarken yıkanma esnasında sürtünme ile kopan mikroplastikler, "güvenli" plastik kabımızdan bulaşık makinesinde kopan mikroplastikler, "minicik" pipetimizin denize uçması ile zamanda kopan mikroplastikler, asla geri dönüşmeyen sadece kartondan oluştuğunu sandığımız kahve bardağının plastik tabakasından kopan mikroplastikler, çöp poşeti yaptığımız plastik poşetlerden kopan mikroplastikler ve dahası.
Suda olduğunu bildiğimiz mikroplastiklerin, deniz tuzu ve göl tuzunda çıktığı için şaşırmadık; ama kaya tuzunda da çıkması havada da mikroplastiklerin olduğunu gösteriyor.
Tuzu bırakmak çözüm mü? Hayır. Tuzdan alacağımız sadece lezzet değil; mineral de. Peki plastikleri çöpe atmak çözüm mü? Plastiklerin hepsi çöp. Çöpü sıfırlayalım. Sevgiler, Utku @kentteekolojikhayat
Comments