Sabahları uzun yürüyüşlerimde bana eşlik eden podcastlar arasında iklim krizi, minimalizm, plastik krizi, su krizi, zehirsiz sofralar gibi konuları ele alan ekoloji podcastlarını listedim.
Önce düzenli içerik üretenler başlayayım:
Kentte Ekolojik Hayat
Kendi Spotify kanalımla başlayayım. Youtube alışkanlığı olmayanlar için Spotify kanalıma kayıtları koymaya çalışıyorum. Eğer izlemek zor oluyor, açıp dinliyorum ben diyorsanız Spotify’e de bakabilirsiniz.
Kentte Ekolojik Hayat blogda bahsettiğim gıda israfı, iklim krizi, çöpsüz mutfak, minimalizm gibi konuları ele alıyorum.
Açık Mutfak
Açık Mutfak, İrem Aksu’nun Açık Radyo’da yaptığı aynı isimli programından kayıtlar. Kendi tanımıyla: disiplinler arası yemek konuşmaları yapıyor. Biz hep üretim, tüketim, israf, iklim ekseninde gıdayı konuşuyoruz, bu programda yemek kültürlerini de işin içine katıyor.
Benim de fikirlerine çok saygı duyduğum, kendime referans aldığım kişilerin sohbetlerini dinleyebilirsiniz. Ek Biç Ye İç ’ten Aycan, İyi Ekim’den Evren, Buğday Derneğinden Yasemin’le farklı konuları konuşuyor.
Botanitopya
Benan Kapucu bazen sadece kendisi bazen konuğuyla Açık Radyo'da bitkilerin dünyasını bize açıyor. Program kendisini sesli doğa tarihi müzesi olarak tanımlıyor ki, yeterli bir tanım. Her bir bölümde bir konu veya bitki seçip üzerine derinlemesine konuşuyorlar. Örneğin incirin tarihini, dinlerdeki ve kültürlerdeki yerini, güncel durumunu konuşuyor. Güzel bilgiler paylaşıyor, güzel hatırlatmalar yapıyor.
Buğday’ın Ambarından Kurda Kuşa Aşa
Buğday Derneği'nden Lalehan Uysal zehirsiz sofralar, yerel tohum, topluluk destekli yayıncılık, sürdürülebilir yaşam film festivali gibi konularda meselelerimizi konuşuyor ve her bölümde bir konuk ve eşlikçi alıyor. Podcast dünyasında bu konularda pek konuşulmadığı için kıymetli içerikler. Bu serinin kıymetli olmasını sağlayan başka bir şey de konunun uzmanlarının, konu üzerine çalışanların konuşması.
Caretta Ekolojik Ahval
Kültürhane, Sivil Sayfalar ve Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri işbirliği ile hazırlanan Caretta Ekolojik Ahval’i Alper Tolga Akkuş hazırlıyor ve sunuyor. Alper ekoloji camiasının önemli haberlerini paylaşıyor ve konuklarıyla yorumluyor. Ceyhan Temürcü, Sedat Gündoğdu, Levent Kurnaz gibi kıymetli akademisyenlerin sohbetlerini dinleyebilirsiniz. İklim ve plastik krizini bol bol konuşuyoruz; ama benim kıymetlim yerel tohum, üretim, türetim, topluluk destekli tarım üzerine konuşması için Ceyhan dinlemenizi öneririm.
Çevreci Geek ile Bu Hafta
Çevreci Geek ile Bu Hafta’yı Görkem Gömeç hazırlıyor ve sunuyor. Görkem her Salı günü ülke ve Dünya gündeminden ekoloji haberlerini derliyor. Ülkemizde gündem çok hızlı değiştiği için bilsek de unutabiliyoruz. Bu noktada Görkem’in derlemesi iyi geliyor. Her Salı çıkar çıkmaz dinliyorum. Görkem Youtube için de güzel içerik üretiyor. Boş alanı dolduruyor.
Esmiyor
Esmiyor podcastini Utku Güven ve Derin Altan hazırlıyor ve sunuyor. Kendileri ekolojist bir tavırla değil bir tüketici olarak ortaya sorular soruyor ve bu sorulara konularında uzman kişilere soruyor. Üretim ve tüketim tarafından gördükleri gibi, eğlence, spor, hukuk gibi farklı gibi görünen konularla iklim krizi bağlantılarını da konuşuyorlar. Herkesin yüksek dikkat ve mesai harcamadan anlayabileceği bir dille konuşuyorlar.
Lokal Hareket
Nil Ertürk ve Amber Erin Özgül'ün hazırlayıp sunduğu Lokal Hareket yayın hayatına yeni başladı. Şimdiden yolları açık olsun.
Nil ve Amber temiz, adil ve yerel üretim üzerine yapılan çalışmaları desteklerken, bir taraftan da farklı disiplinlerden gelen konusunda uzmanlarla konuşuyor. Lokal Hareket’i bir platform olarak görüyor ve inşa ediyorlar. Felsefe, sağlık, beslenme konularında yerelliği konuşuyorlar. Aynı zamanda Karaköy’deki Lokal Hareket Mağazasında sürdürülebilir tekstil ve ev ürünleri satıyorlar.
PlumeMag Sürdürülebilirlik Sohbetleri
PlumeMag sürdürülebilir yaşam trendleri konusunda içerik üreten bir elektronik dergi, podcastları derginin kurucusu Bihter Ayyıldız hazırlıyor ve sunuyor. Bihter her hafta aldığı konuklarla sürdürülebilirliği farklı açılardan ele alıyor. Konuları farklı açılardan ele aldıkları gibi, farklı araçlarla bu konuşarı konuşmalarını kıymetli buluyorum.
Düzenli devam etmeyen, keşke devam etse dediklerim:
Türk İşi Minimalizm
Türk İşi Minimalizm’i Hale Acun Aydın hazırlıyor ve sunuyor. Hale bildiğiniz minimalizm ve sıfır atık konularında yerli içerik üretiyor. Instagram ve Youtube dışında Spotify için de yapıyor.
Hale'nin minimalizm konusunda yerli içerik üretmesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.
Onarıcı
Onarıcı Safi Mera markasının da sahibi Anadolu Meralarının bir işi, Durukan Duru ve Can Kazaz sunuyor.
Podcast ile onarıcı tarımın ne olduğunu basit bir dille anlatıyorlar. Bu kadar bilmediğimiz bir konu hakkında konuşmak epeyce zor. Sürdürülebilir tarım, ekolojik tarım gibi konulara aşinayız; ama onarıcı tarım biraz uzak. Tarım ve hayvancılık bir arada olduğunu ve olması gerektiğini, iklim krizine karşı mücadelede karbonu toprağa gömmemiz ve sağlıklı ve yeterli besin için bütüncül üretim yapmamız gerektiğini ve doğru bilinen yanlışları anlatıyorlar.
Ekolojik Dönüşüm’de bizim de “Sürdürülebilirliğin ötesinde onarmayı arzuluyoruz“ dememizin nedeni Anadolu Meralarından Melek’in bir konuşması sonrasında oldu. Sürdürülebilirlik için geç kaldık, artık onarmalıyız minvalinde bir konuşmaydı. Bakış açıları bizim için de kıymetli. Güzel bir arşiv oldu. Umarım devam ederler.
Local Makers
Yağmur Çoban lokal üretim yapan üreticileri ve bu konuda sözü olan kişileri bir araya getiriyor. Tüketmekten çok üretimin gücüne inanmaktan bahsediyolar. Bu noktada bu kanalda hep vurguladığımız türeticiliğe denk gelen konuları konuşuyor. Atölye Ren, Homemade Aromaterapi, Can Mikroyeşil gibi benim de sevdiğim üreticilerin sohbetlerini dinleyebilirsiniz. Güzel bir arşiv oldu. Salgın döneminin başında hızla içerik üretiyorlardı; bir süredir durdular. Umarım devam eder.
Local Makers’in Beyoğlu’nda mağazası ve eticaret sitesi var.
Notion Talks
Notion Kolektif’ten Gözde Karatekin ve Nazey Erdilek ’in salgın döneminde başladığı podcast serisinde sürdürülebilir tekstil üzerine üreten, türeten, düşünen kişilerle yaptıkları sohbetlerde teknik çaışmaları pratikle buluşturmayı hedefliyorlar.
Nazey coworking alanı Originn’in kurucularından, Gözde ise Atölye Ren’in kurucusu. Tam bu noktada Notion Kolektif bu keşismenin sonucu.
Salgının üzerimizde etkisi dönüştükçe ara verdiler; umarım devam ederler. Sürdürülebilir tekstil konusunda mühim fikir insanlarının konuşmaları var, dinlemelere doyamayacaksınız.
Mucip İşler İle Bi' İşler
Mucip İşler ile Bi’ İşler’i Elif Sak sunuyor. Umarım devam eder dediğim bir başka isim de Elif. Elif, ekolojik üretim yapıyor ve kente yakın ama kentin biraz dışında bir deneyime başlamıştı. Elif’in podcastları biraz kendi yolculuğu olmuştu. Salgın başlarında başladığı podcastlarine geri dönmesini bekliyoruz.
Listeyi hazırlarken yeni bir podcast yayın hayatına girdi. Ben bu listeyi yayınlayana kadar birkaç bölüm yayınlandı, yayınları epey sevdim ve hızlıca eklemek istedim.
Sanat Gezegeni İyileştirebilir mi?
IKSV’nin “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” raporunu okudunuz mu bilmiyorum; ama bakmanızı öneririm. Raporda şunu diyor:
"Bir şarkı, bir film, bir oyun dinler, izler, seyrederken etkileniyor ve kararlarımızı şekillendiriyoruz. Bu noktada her bir sanatçının bizim tüketim alışkanlıklarımız konusunda etkisi muhakkak, dönüşümde de etkisi kıymetli olacak."
IKSV’nin çalışması ve Yiğit Özşener’in sunumuyla bu rapor üzerinden tiyatro, sinema, edebiyat insanlarıyla sohbet ediyorlar. "Kriz malum, peki korku bizi harekete geçirdi mi? Şüpheli. Ekolojik bir kriz gibi görünse de sosyal ve kültürel bir kriz yaşıyoruz." diyerek başlıyor podcast serisi. Bakmanızı öneririm.
Sevdiğim ekoloji podcastlarını, belgesellerini ve kitaplarını listediğim sayfaya bakabilirisniz:
Podcastların bir kısmına eşlik etmiştim. Bu yayınlar için de buraya bakabilirsiniz.
Sevgiler,
Utku
Comments