top of page
Yazarın fotoğrafıUtku Yılmaz

Plastiksiz Kargo

Kargo poşetleri LDPE (4) 'ten yapılıyor. LDPE geri dönüştürülebilir plastikler sınıfına giriyor; ancak geri dönüştürülebilir tanımı yeterli değil ve eksik bilgi nedeniyle yanıltıcı. Daha doğru tanım: "Geri dönüştürülebilir; ama piyasası olmadığı için geri dönüştürülemiyor." Bu güne kadar üretilmiş tüm plastiğin ancak %9'unun geri dönüştürüldüğünü söylüyoruz ya; işte o %9'da bile kargo poşetleri yok.

Zaten geri dönüşüm güzellemesi yapmayacağımı, zaten kargomuzun karbon salımıyla bir yerden bir yere taşındığını, poşetin işi bitince bir de geri dönüşüm tesisine gidene kadar enerji harcamasını istemeyiz.


Ekolojik Dönüşüm'de nasıl oluyor?


Ekolojik Koli

Şu zamana kadar bizden ürün alan dostlarımız bilirler ki, kargolarımızda plastik poşet kullanmıyoruz.

Plastik kargo poşeti, plastik poşet, plastik patpat vs kullanmamanın bazı riskleri olduğunu biliyoruz ve bu riskleri alıyoruz. Ekolojik dönüşümü desteklerken, yeni bir plastik üretilmesine neden olmak istemiyoruz.

Tıpkı plastik poşetler gibi, hiç işimize yaramayan karton kolilerin de üretilmesine neden olmak istemiyoruz. Artık işe yaramayan karton kolileri geri dönüşüme göndermek yerine, yeniden kullanarak sürecimize ekliyoruz.

Bu sayede döviz nedeniyle yüksek fiyatlı kolilerin bedelini de ne size, ne kendimize yük yapıyoruz.


Ekolojik bant

Sonra sıra geldi, plastik koli bantlarına. Özellikle cam şişeleri gönderirken kartona sardığımız bantlar yerine ne kullanabiliriz dedik.

Aklımıza bal mumlu kumaş geldi. “Yetiş canımız Mumo” dedik, yetişti. Bize Mumo’lardan arta kalanları gönderdiler.

Şimdi temizleyici ve kremlerimizi Mumolara sarıyoruz. Test ettik, onayladık.

Ekolojik Dönüşüm, yalnızca sizin hayatınızı değil, bizim de hayatımızı dönüştürüyor.



Ekolojik koli içi

Bildiğiniz gibi ürünlerimizi atık maddelerden ürettiğimiz gibi, ambalajlar için de atık kartonlar kullanıyoruz. İstiyoruz ki çöp olmasın, hayat yeniden karışsın.

Bir taraftan da birbirinden farklı boyutta ve ağırlıkta ürünlerimiz için türlü türlü kombinasyonlarda kutu yapıyoruz. Kargo şubelerinin kutularımıza kötü davranma ihtimalini düşünerek ürünleri sıkıştırmaya ve çarpmaya bağlı hasar görmesini engellemeye çalışıyoruz.

Engellemek için genellikle karton fazlalıklarını kullanırken bizim gibi evinde çöp kovası olmayan bir arkadaşımızdan güzel bir öneri geldi: ürünleri kuru yemiş kabuklarıyla sıkıştırmak.

Eğer kutunuzdan ceviz ya da fındık kabuğu çıkarsa şaşırmayın. Varsa sobanız, mangalınız, yakın. 


Kişisel kargolarımda:

Annemlere propolis gönderirken cam şişelerin kırılmasını engellemek için şişeleri çiğdem kabuklarının arasına koymuş göndermiştim. Biraz tuhaf gelebilir; ama oldu mu? Oldu.

Çiğdem kabukları arasında propolis
Çiğdem kabukları arasında propolis

Plastiksiz Kargo Reis: Otama Balsam Merve

Plastiksiz Kargo denince Otama Balsam'ın yani Merve'nin adını anmadan olmaz. Merve'nin öncülüğünde biz ve tüm ürün gönderenler plastiksiz kargo ile gönderebileceğimize ve kargo firmasını ikna edebileceğimize inandık. Pek çok üretici Merve'den ilham alarak kargolarını plastiksizlikten arındırdı, pek çok tüketici de plastiksiz kargo istedi.

Plastiksiz Kargo ile gönderim yapan başka birkaç üretici:

Alışverişlerimizde Plastiksiz Kargo ile gönderim yapmayacağını düşünsek de, şansımızı denemeye ve Plastiksiz Kargo ile göndermelerini rica etmeye değer.

Sevgiler,

Utku

Comments


bottom of page