Tarak sadece saçı düzeltmek için değil, temizlemek için de kullanılan önemli bir araç. Benim saç temizliğimin önemli bir parçası. Saçlarımı her gün temizleyicili ya da temizleyicisiz (yani şampuan ya da sabunla) yıkamıyorum; ancak her gün tarayarak kuru temizlik sağlıyorum. Saç derimde biriken ya da birikmesi muhtemelen tozları kaldırırken saç derime sürekli dokunuyorum. Dokunma işlemim, hırpalamak da olabilir, okşamak da; bunda benim tavrım ve kullandığım ürün etkili olur.
Plastik tüm ürünler üretim, kullanım ve kullanım sonrası mikroplastiklerini saçar. Bu bakımdan zaten tercih etmiyorum. Plastik taraklar ayrıca saçınızın elektriklenmesine, çatallaşmasına ve kopmasına neden olur.
Taraklar bir kez alınan, uzun yıllar kullanılan ürünler, iyi bir yatırımı hak ediyorlar. Elbette elinizdeki plastik taraklarınızı atıp hemen yerine başka bir tarak alın demiyorum. Her zaman en sürdürülebilir ürün, elinizdekidir. Yeni bir tarağa ihtiyacınız varsa, almak isterseniz diye birkaç örnek bırakıyorum.
Yerine ne kullanılabilir?
Bambu tarak
Karşımıza en sık çıkan tarak. Tahmin edebileceğiniz gibi hepsi ithal; ancak bambu sürdürülebilir bir ham madde olduğu ve evladiyelik bir ürün aldığınız için bence ekolojik bir ürün olacak. Bir kez alacaksınız, uzun yıllar aynı bambu tarağı kullanacaksınız.
Şimşir tarak
En sevdiklerimden birisi. Yıllar önce Sakarya'ya gezmeye gittiğimizde kendime bir tane hiçbir şey beklemeden almıştım; ancak kullandıkça saçımın kırılmasını önlediğini gördüm.
Deri kumaşlar kesildikten sonra, şimşir bir çubuk sürtülür, bu sayede tırtıklar yapılır ve bir daha çıkmaz. Tahminim o ki, şimşir tarak çatallaşmayı önlediği için saçların çatallaşmadan dolayı koparak kısalmasını önler. Yani şimşir tarak saçın sağlıklı uzamasını sağlar.
Şimşir ağacı, ülkemizde nesli tükenmekte olan ve korunmakta olan ağaçlardan. Bu nedenle atıklarından tarak yapıldığından emin olmanızı öneririm.
Boynuz tarak
Benim el sevdiğim ham maddelerden. Ülkemizde genelde koç, manda ve sığır boynuzundan yapılıyor. Boynuzda bulunan keratin, sürtünmeyle birlikte saça geçiyor ve saçın dolgunlaşmasını ve parlamasını sağlıyor.
Eklemem gereken çok önemli bir nokta var ki, aklı başında kimse hayvanını boynuzu için kesmez,. Boynuz, atık bir maddedir.
Sedef tarak
Sedef ustalığı maalesef ülkemizde tükenmeye yüz tutmuş el ustalığından. Umarız daha fazla kişi sedef ürünler tercih eder, ustalar yeni ustalara el verir.
Benim sık dişli tarağım şimşir ve seyrek dişli tarağım sığır boynuzu. Saçlarımın bu sene hızlı uzamasını bu iki tarağa bağlıyorum. Daha doğrusu olağan hızında uzamaya devam etmesindense, kopmasını ve koparak kısalmasını önledi. Çanta yaptığımız deri kumaşları kestikten sonra oluşan tırtıklı kısmı şimşirle düzeltiyoruz. Şimşirin deriyi yapıştırma özelliği varsa, saçta da olabilir.
(2 yıl sonra edit)
Sağlıklı saç uzatmak ile ilgili başka bir yazı yazdım. Ayrıca video izlemek isterseniz:
Ekolojik Dönüşüm'den şimşir tarak almak için, boynuz tarak almak için tıklayın.
Doğal ürünler elektriklenmeyi ve deri hastalıklarını da önler, üstelik. Ben yaptım, siz de yapın. Utku @kentteekolojikhayat
Comentários