top of page

Pet Şişelere Alternatif 3 Matara

Tek kullanımlık pet şişe kullanmak istemeyip kişisel matara tercih ediyorsanız, çok iyi bir karar vermişsinizdir. Kişisel matara alalım, peki hangi matara? 

Tek kullanımlık kültürü (kültürsüzlüğü) çevre için yapabileceğimiz en kötü şey. Kullan at, kullan at fikrinin arkasında üretilsin atılsın, üretilsin atılsın, var. Tek kullanımlık pet şişeler suyumuzu mikroplastiği ile zehirlerken, geri dönüşüme giderken kilometrelerce gezmesine neden oluyor.


Hangi Matara? Cam mı, plastik mi, çelik mi?

Cam matara mı?

Cam, sağlıktır. Hangi ürün için olursa olsun, cam en iyi tercihtir; ancak matara kullanımında ağır ve dayanıksız olabiliyor. 

Cam mataralarda genellikle plastik kapak kullanılıyor ve içinde su kaldığında koku yapabiliyor. 

Ülkemizde cam matara üretildiği için, yerli üretim olması onu öne çıkarıyor. Masa başı kullanımda en iyisi. 

Benim cam mataram Paşabahçe'den


Plastik matara mı?

Utku yine der ki: Plastik, plastiktir. En güvenli plastik bile, en nihayetinde plastiktir. BPA'sız olsa da, şu anda BPA yerine kullanılan maddeler, zamanında BPA'ya bakış açımız gibi tehlikeli sayılabilir. Tehlikeli denilene kadar kullanmaya devam edeceğiz. Bu esnada mikroplastikleri alacağız.

Başka bir dezavantajı da içinde su kaldığında koku yapıyor. 

Bunun yanında plastik mataralar, ucuz, her yerde bulunabiliyor. Benimki ithal olsa da, genellikle ülkemizde üretilenleri de bulabiliyoruz. Benim mataram o kadar hafif ki, varlığını fark etmiyorsunuz bile.

Benim mataram Dooper matara. Çok çok hafif ve kullanımı çok pratik.


Çelik matara mı?

Kullandığım en iyi matara. Cama göre hafif ve dayanıklı, plastiğe göre ise sağlıklı. Dezavantajı ise ithal olması. Maalesef ülkemizde çelik matara üretilemiyor. Umarım çelik matara üreticisi buluruz ve üretiriz. 

Benim çelik mataram Ekolojik Dönüşüm'de.


Derseniz ki, "Bu mataralar küçük, bütün gün sadece yarım litre mi su içeceğim?" Ben 500 ml'lik matara taşıyorum, gün içinde mekanları tanısam da tanımasam da doldurmalarını rica ediyorum ve olumsuz bir yanıt almıyorum. Bu sayede büyük bir matara taşıyarak ağırlık yapmıyorum.


Hangi matara? Cam mı, plastik mi, çelik mi? videosu burada:


Sevgiler,

Utku



bottom of page