top of page

Orman yangınlarının nedeni ne? Biz ne yapabiliriz?

Yangın sezonu açıldı. Eylül'e hatta Ekim'e kadar orman yangınlarını görebiliriz; bu normal. Normal olmayan, yani kriz olan, sorumluluk sahiplerinin geç müdahale etmesi, yanlış müdahale etmesi, imkanları bile isteye saklaması. Bir de yangının bu kadar genişlemesi.


Orman yangınları nedenlerinin %89'u ihmal. Sigara, mangal/piknik ateşi, anız ateşi, cam şişe (mercek etkisi), çakmak, parfüm gibi ürünler (yüksek basınçta patlama).


Orman yangınlarının nedenlerinden birisini insan eliyle bile isteye yakma oranı ne, biliyor musunuz?: 2020'de 3 bin orman yangınının 4'ü. Yani dış güç, ajan, terörist, o, bu değil. Yangını başlatanlar, Temmuz ayında Alanya'ya tatile giderken yolda sigarasını söndürmeden dışarıya atan kişi, içinde cam şişe, çakmak, parfüm olan çöpü toplayıp ormana döken işletme, ormanda piknik yapmak yasakken denetlemesini yapmayan yönetim.

Hava sıcaklıkları normalin çok üstünde, hava kuru, toprak kuru; bunların nedeni iklim krizi. Yangının nedeni iklim krizi olmayabilir, hemen sönmemesinin nedeni de iklim krizi olmayabilir, çoğalması, yayılmasının nedeninin iklim krizini olduğu çok açık.

Yani aracımızda sigara küllüğü tutabiliriz, piknik yasağı varken piknik yapmayabiliriz, çok kullanımlık ambalajlar kullanabiliriz (çakmak doldurmaya ne oldu?🙂), cam şişeleri depozitolu alıp iade edebilir ya da cam kumbarasına atabiliriz, çöpü ormana atan işletmeleri şikayet edebiliriz, işini yapmayan herkese sesimizi çıkarabiliriz.




Sevgiler,

Utku

bottom of page