top of page

Neden Katı Ürünler?

Son zamanlarda epeyce katı ürünleri övüyorum. Övmelere doyamıyorum.


Katı ürünleri sıvı ürünlere göre daha çok sevmemin birçok nedeni var.


1) Katı bir ürünü kesip yarısını deneyebilirsiniz. Böylelikle kullandığınız ürün sizin için uygun değilse, geri kalanını hemen başka biriyle paylaşabilirsiniz.


2) Katı ürünün bir parçasını bal mumu kumaşa sarıp (teneke kutuya koyup) birkaç günlük gezinizde kolaylıkla yanınızda taşıyabilirsiniz.


3) Katı ürünler formları gereği plastik ambalajlara girmek zorunda değiller. “İyi de Utku, cam var, alüminyum var.” Haklısınız ama birçoğu yüksek enerji harcanarak üretiliyor ve geri dönüşüyor, üstelik yurt dışında üretiliyor.


4) Sıvı formdaki ürünlerin yaklaşık %80’i sudan oluşuyor. Bir ürünün içine su eklemek, içine ayrıca koruyucu eklemek anlamına geliyor. Ayrıca bu su, ürünün ağırlığını artırıyor ve ürünün karbon ayak izini artırıyor.


5) Katı ürünü ambalajlamak kadar, kargolamak da kolay.


Sıvı sabun yerine katı sabun, likit şampuan yerine katı şampuan, likit nemlendirici yerine katı nemlendirici kullanmak mümkün.

Şampuan, saç kremi, nemlendirici, sabun, diş macunu, deodorant, makyaj temizleyici ve birçok ürünün katı versiyonlarını yapan üreticilerimiz artık var. Dahası da gelecek, bir kısmının bilgisi kulağıma geliyor, bir kısmına da biz hazırlanıyoruz.


Aman yanlış anlaşmayalım. “Katı ürünler ekolojiktir, diğerleri değildir.” demiyorum. Aynı değerdeki ürünler (örneğin aynı markanın aynı yerde benzer içerikli ürünleri) arasında katı olan sıvı olana göre ekolojiktir.


Ezcümle, ne kadar az ambalaj o kadar iyi, ne kadar az su o kadar iyi.


Benim kullandığım ürünler:

Katı şampuan, katı saç kremi, katı nemlendirici, katı deodorant, katı makyaj temizleyici, katı sabun, tablet diş macunu.


Sevgiler,

Utku




bottom of page