top of page

Neden ekolojik gıda daha sağlıklı?

Ekolojik gıda derken, neyi kastettiğimi artık biliyorsunuz: yerel tohumdan mümkünse atalık tohumdan, tarım zehirsiz, suni gübresiz, mevsiminde, yerelimizde üretilen, yetiştirilen ya da hazırlanan gıda. Ekolojiyle dost, bütüncül bir bakış açısıyla, sürdürülebilir hatta artık onarıcı.

Ekolojik tarımda ekilen tohum, kurda, kuşa, aşa diyerek toprakla buluşturulur. Soframıza gelecek aşın yanı sıra, kurt ve kuşun hakkı da görmezden gelinmez. Hiçbir canlı bir başka canlıdan üstün görülmez, hepsinin bir bütünün parçası olduğu bilinir.

Dolayısıyla çöp üretmez; çıkan atık başka bir işin ham maddesi olur. Tavuklar minik böcekleri yerken dışkılarını bırakır ve toprağı gübrelerler mesela. Yılanlar toprağı havalandırırlar, incirler zeytine dadanacak böcekleri üzerine çekerler, üç kız kardeş fasulye, mısır ve kabak kavga da ederler, barışırlar da, fasulye sırık olmak için mısıra tutunur, fasulye kabak ve mısır için toprağa azot bağlar, kabaksa yapraklarıyla toprağı örter. Doğa kendi dengesi ve dayanışmasıyla ne çöp üretir, ne iklim krizine neden olur. Üstelik bize ihtiyacımız olan yeterli besini verir.


Yerel tohum neden kıymetli?

Yerel ve mümkünse atalık tohum, GDOlu tohum ve hibrit tohuma göre daha sağlıklı. İçinde besin değerleri daha yüksek. Yani birim başına verim / nitelik daha fazla. Örneğin domateste, yerel türlerde hibrit türlere göre 9 kat fazla likopen var. Elbette bu, ortalama bir rakam. Domatesin cinsine göre, üretim koşullarına, mevsimine göre göre değişir.

Kafanız karıştıysa, tohum çeşitleri hakkındaki yazı için bakabilirsiniz.


Neden mevsimine göre değişir?

Mevsiminde gıda ise topraktan, havadan ve sudan kendisi için gerekli mineralleri, vitaminleri alır. Biz insanlar da tıpkı tükettiğimiz gıdalar gibi doğanın bir parçasıyız. Kışın soğuktan, yazın sıcaktan korunmak isteriz. Turp soğuktan, domates sıcaktan korunurken, tükettiğimizde biz de korunmuş oluruz.


Tarım zehirleri ve suni gübreler nasıl etkiliyor?

Toprağın da, içinde barındırdığı canlılarla birlikte, canlı olduğunu unutmamız gerekir. Bitki öldürücü, hayvan öldürücü, mantar öldürücü, vs tarım zehirleri ve suni gübreler toprağı öldürür; çünkü toprağın içindeki bakterileri öldürür. Gıdayı niteliklendiren yani mineraller ve vitaminlerle donatan bakterilerdir. Bakteriler ölürse, bu toprakta üretilen gıda da yetersizleşir.


"Ne yersek oyuz." sözü kültürel ve sosyolojik anlamının yanı sıra, kimyasal bir bütünlüğü de anlatır. Toprak, su ve havayla birlikte tüm canlılar bir bütünün parçasıyız. Ekolojiyle dost gıda, bedenimiz için yeterli, nitelikli ve sağlıklı gıdadır.

Tercihlerimizi yaparken, bütünün bir parçası olduğumuzu unutmamamız gerekir. Herkes ve her şey için.

Utku

Comments


bottom of page