Her sabah gardırobun karşısında "Giyecek hiçbir şeyim yok" diyor musunuz? Ben diyordum. Halbuki bir giyinme odam, giyinme odamın içinde üç gardırop giysim ve dahi ayakkabılarım vardı. Sürekli yenilerini alıyordum; çünkü "ihtiyacım var" -dı. Tanıdık geliyor mu?
Kendisine giysi almayanlar, size de başka bir yerden anlatayım; çocuklarınıza aldığınız giysiler, kostümler, oyuncaklar; evinize aldığınız mumlar, biblolar, spatulalar; arabanıza aldığınız kokular, anahtarlıklar; arkadaşlarınıza aldığınız hediyeler de bahsettiğim "ihtiyacım/ız var" fikrine dahil.
Her satın alınan eşyanın ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum elbette. Ya da en azından ihtiyacı, temel eşyalardan saymıyorum. Güzel sanatlar, tasarım, lüks ve yadigarları hayatımızdan çıkaramayacağımızı, çıkarmamıza gerek olmadığını, hatta çıkarmamamız gerektiğini düşünüyorum. Burada vurgulamak istediğim: çer çöp.
Birisinde, mümkünse güzel ve ünlü biri, gördüğümüz için aldığımız, satın aldığımızda veya sahip olduğumuzda bizi mutlu edeceğini sandığımız, aldıktan hemen sonra gözümüzdeki değeri hızla düşenlerden bahsediyorum. Aynısından 3 tane daha olsa, ayırt etmediklerimizden, bir tanesi ucuz, hepsi birleşince kredi kartımızı dolduranlardan, ev, oda, raf, zihin, kredi kartı, dikkat, tüm alanlarımızı dolduranlardan bahsediyorum.
Ben giysi dolabımdan ve odamdan, krem dolabımdan, deterjan dolabımdan "Almadım" yılımda kurtuldum.
Son zamanlarda popülerleşen minimalizm akımına uyum sağlamak için mi yaptım bunu? Ya da artık minimalist tarz benimsediğim için mi?
Hayır, dağınıklık içinde kaybolduğum, düzene, alana, az eşyaya ihtiyacım olduğu için, tüketim alışkanlıklarımın gezegene ne kadar zarar verdiğini gördüğüm için, satın almanın beni mutlu etmediği gibi, beni huzursuz etmeye başladığı için.
Adım adım ilerlediğim sade yaşamın bana huzur vermesi, beni daha da motive etti ve sadeleşmeye devam ettim. ,
Minimalizm nedir?
Minimalizm, noktalar, düşünceler, insanlar ve eşyaları azaltarak yeterli, nitelikli ve sağlıklı bir hayat veya iş anlamına gelir. Uzun yıllardır sanat ve tasarım akımlarına dahi olmuş minimalizm, son yıllarda tüketim çılgınlığının da artmasıyla çantamıza, gardırobumuza, çalışma masamıza, hayatımıza yayıldı. "Less is more" yani "Az Çoktur" fikriyle, "Çer çöpten oluşan fazlasına ihtiyacımız yok; yeterli ve nitelikli olan daha önemlidir" der.
Dünyadan minimalizm örnekleri dediğimizde; aklımıza ilk gelen Steve Jobs oluyor. Tüm dünyanın eş zamanlı ve pürdikkat izlediği Apple sunumlarını siyah kazak ve mavi blucin ile yapması, giyinmekle daha doğrusu ne giyeceğini düşünmekle uğraşmak istemediğini açıkça gösteriyor. Keza Mark Zuckerberg de gri tişört ve blucin ile hem ne giyeceğini düşünmüyor, hem de karşısındaki kişilere hiyerarşisiz davranabiliyor. Farklı kapsül gardırop örneklerini çoğaltabiliriz.
Sadeleşmenin bana katkısı büyük. Zamanımı ve dikkatim bana kaldı. Geniş ve konforlu alanlarım oldu. Gezegene verdiğim zararı azalttım ve iç huzurum arttı. Daha az para harcamaya başladım.
Sade hayatımı daha doğrusu sadeleşme çabamı anlatmaya devam edeceğim.
Sevgiler,
Utku
Comments