top of page

Mikroplastik 101

Mikroplastikler plastiklerden kopan 5 mm ve daha küçük plastikler.


Ancak mikroplastikler sadece büyük plastik parçalar dolayısıyla oluşmuyor. Aynı zamanda özel olarak üretiliyor. 😓 Sert ve parlak yüzeyi nedeniyle sabunlarda, peeling ürünlerinde, saç jölelerinde, duş jellerinde, diş macunlarında, temizlik ürünlerinde kullanılmak üzere endüstriyel olarak üretilirler. Doğal alternatifleri olmasına rağmen maliyet gibi nedenlerle üretici markalar tarafından mikroplastik kullanımı tercih ediliyor.🤦‍♀️


Mikroplastiklere dolaylı yollarla da maruz kalabiliyoruz. Örneğin içi plastik dışı karton olan karton bardaklarda içilen kahve, pet şişede bekleyen su, streç filme sarılı peynir yoluyla da mikroplastiklere maruz kalıyoruz.


Tüm bu nedenlerden dolayı mikroplastiklerden kurtulmalıyız ama nasıl❔


Geri dönüşüm kesin ve etkili bir çözüm değil. Çoğu tek kullanımlık plastik zaten geri dönüştürülemez. Üstelik geri dönüştürülse bile kendinden daha niteliksiz bir maddeye geri dönüşebilir. Zaten sürecin kendisi de pahalı, enerji ve su harcayan bir işlem olduğunun altını çizelim.


Mikroplastiklerin ana sebebi olan tek kullanımlık plastikleri olabildiğince azaltmak ve hatta hiç kullanmamak, bu noktada en ideal bireysel çözüm olarak karşımıza çıkıyor.


Avrupa Birliği’nde yasaklanan tek kulanımlık plastiklerin Türkiye’de de yasaklanması ise başka bir çözüm. Ancak bu mücadele olumlu sonuçlanana kadar, bireysel olarak tüketim alışkanlıklarımızı ve yaşam biçimimizi gözden geçirerek, tek kullanımlıklara “hayır!” demek bizim elimizde.


Sevgiler,

Eylül Torun


*Yazı ve görseller Ekolojik Dönüşüm Instagram hesabı için hazırlanmıştır.

bottom of page