Çok sevdiğim mekanlarda gördüğüm, bankoda asılı duran mikro yeşilliklerden ben de yapmaya karar verdim. İlk mikro yeşilliğim için bir kit aldım. Denemeye karar verdikten sonra, tahmin ettiğimden kolay olduğunu görüp yapmaya devam ettim. Ev tipi gıda üretimimizin bir parçası oldu bile mikro yeşillikler. Yeşilliklerine göre daha daha yoğun olduğu için daha çok sevdiğimi söyleyebilirim.
Mikro yeşillik nedir?
Tohumların filizlendiklendikten sonra verdiği ilk minik yeşilliklere denir. Yaklaşık 10 günlük sürecin sonundaki bitkiciklerdir.
Neden mikro yeşillik?
Meyve ve sebzelerin vitaminleri dalından koparır koparmaz ya da keser kesmez azalmaya başlıyor. Gıdanızı ne kadar yakın bir yerden temin ederseniz ve ne kadar çabuk tüketirseniz, vitaminlerden o kadar faydalanırsınız. Benim mikro yeşillik yetiştirme motivasyonumun en büyük nedeni balkon bahçeciliğime mutfak bahçeciliğini de eklemek isteğim. (Terminolojide mutfak bahçeciliği var mı acaba?) Besin değerleri ayrıca sebzenin kendi yetişkin haline göre 50 hatta 100 katına kadar artıyor.
"Çöpsüz Mutfak / Kendi Gıdanızı ve Yemeğinizi Yapın" yazısında da bahsettiğim gibi, balkon bahçeciliğiyle (ya da artık mutfak bahçeciliğiyle) gıda üretimi, çöp üretiminin de önüne geçiyor.
Mikro yeşilliklerin havalı görüntüsünü ve gıdanı üretmenin hazzını da bu güzelliğe eklemeliyim.
Çocuklarınızın da kolayca yapabileceği mikro yeşillikler, tohumun bitkiye dönme sürecini görmesini sağlar.
Mikro yeşillikler nasıl yetiştirilir?
Malzemeler:
Bal mumlu kumaş
Jel
Tohum
*Benim aldığım kitte bu malzemeler vardı. Toprakta da yapılabilir.
Yapımı:
1. Gün
1) Kutunun içinden çıkan jeli, bir su bardağı suyla kaynattım. Su kaynadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bıraktım. Jeli, bal mumlu kumaşın üzerine koyacağım için, sıcak jel bal mumunu eritmesin diye ılımasını/soğumasını bekledim. Sanırım 15 dakika sonra gittim baktım. Ilısa yeterdi; ama ben unuttuğum için tamamen soğudu ve katılaştı. Jeli katı haliyle bal mumlu kumaşın üzerine yaydım.
2) Tohumları, jeli üzerine homojen halde yaydım. Üst üste gelenleri de dağıttım.
3) Üzerini ışık almayacak şekilde bir kapla kapattım. Mutfakta buzdolabının üzerine koydum. Mutfak sıcaklığı bu günlerde 20 derecenin üzerinde oluyor.
2. Gün:
Ara ara bakmam gereken tohumlarım, ikinci gün hatta bir buçuk günde filizlenmeye başladı. Etrafındaki ıslaklığı ben bakmadım.
3. Gün
Filizlerin üstünde tüycükler çıkmaya başladı. Panik yok, küf değil.
6. Gün
Mikro yeşillikler iyice büyüdü, artık fotosentez yapabilirler, karanlıktan alıp bol ışıklı pencere önüne koydum. Tam bu noktada, onun adı artık Sıdıka.
Sonuç, 10. gün:
Mikro yeşillikleri salatanızla, mezenizle, çorbanızla tüketebilirsiniz.
Sevgiler,
Utku
Comments