top of page

Londra'nın çöplüğü Adana mı?

İngiltere'nin zincir süpermarketlerinden Tesco, birkaç yıl önce, müşterilerine plastik atıklarını geri dönüşüm için getirmelerini duyurmuştu. Tesco'nun (ve tüm marketlerin) iddiasına göre bu plastik atıklar geri dönüşüyordu, üstelik ülkeleri içinde.


Bloomberg Green'den Kit Chellel ve Wojciech Moskwa bu iddiaların doğruluğunu araştırmak için farklı üç plastik atığa GPS cihazı takmış. Bu plastik atıklar: bir Tesco poşeti, bir sebze poşeti (plastik ambalaj) ve atıştırmalık ambalajı.

GPS sinyalleri her üç atığın da bir süre Londra'da gezindiğini gösteriyor. Plastik atıklardan sebze poşetinin cihazı Londra'da bir süre gezindikten sonra sinyali kesiliyor ve bir daha haber alınamıyor.

Ambalaj atığının sinyali Hollanda, Almanya, Polonya'yı gezdikten sonra kesiliyor, plastik poşet ise aynı güzergahta gezindikten sonra Türkiye'ye hatta güneye, Adana'ya ulaşıyor.

GPS sinyalinin 2 ay sonra ses vermesi üzerine son durağı olan tesise ulaşmaya çalışan gazeteciler burasının bir geri dönüşüm tesisi olmadığını söylüyor. Konuştukları firma yetkilileri ise tesisin Türkiye içindeki plastik atıkları toplayan bir geri dönüşüm tesisi olduğu dışında bir beyan vermiyor.



Görselleri videodan aldım. Videonun tamamını aşağıda bulabilirisiniz:

Adana'da geri dönüşüm adı altında Avrupa'dan alınan plastikleri ve bu plastiklerin filtre olmadan yakılarak imha edildiğini biliyoruz.


Plastik çöpünün kilometrelerce yol katetmesine mi, plastik atık ithalatı adı altında Adana'nın Londra'nın çöplüğü olmasına mı, geri dönüşüm adı altında filtresiz yakılan plastik çöplerin Adanalıların zehirli hava olarak solumasına mı üzülelim, bilmiyorum.


Görseller @ekolojikdonusum 'den alınmıştır.


Ham madde değil, çöp.

Türkiye Avrupa'nın çöplüğü olmasın.



Utku,

bottom of page