Elmadaki tarım zehri kalıntısının sirke veya karbonatla yıkanarak çıkmadığını biliyor musunuz? Elmalar o kadar çok sayıda ve hacimde tarım zehrine (pestisite) maruz kalıyor ki, o elmayı yediğimizde, biz de o zehre maruz kalıyoruz. Üstelik karbonat veya sirke ile temizlemek de kalıntısından temizlemeye yetmiyor. Hatta kabuklarını soymak da.
Kentte Ekolojik Elma
Diğer meyvelerde durum farklı mı? Maalesef, hayır. Örneğin kalın ve yenmeyen kabuğu olduğu için masum görülen portakalda da durum farklı değil. Kabuğu atılsa bile içine işleyen tarım zehri kalıntısına maruz kalıyoruz.
50'li yıllardaki elmalarla şimdikiler arasında 22 kat (20li bir şeydi, en sevdiğim sayıyı yazdım, hiç bilimsel olmadı.) mineral ve vitamin farkı olduğuna dair bir yazı okumuştum. Neden olarak; hibritleme, mevsimi dışında meyve-sebze yetiştiriciliği, tarım zehri vs olduğunu söyleyebiliriz. Tarım zehirleri kalıntısı meyvelerde kalarak bizi zehirlediği gibi, ekosistemdeki bitki ve hayvanlarını öldürüyor, öyle ki zamanla toprak da ölüyor. Meyve ve sebzeye yeterli mineralleri sağlayamıyor.
Her yıl milyonlarca arının toplu ölüm haberlerini okuyoruz. Bu çok korkunç. Arılar ölürse, hayat biter.
-Peki çözüm ne olmalı? Elma almamak mı mesela?
Toprak öyle yüce ki, zehir atmadığımızda, yaklaşık 5 yıl içinde kendini yenileyebiliyor. Biz belli bir bölgenin toprağına söz verirsek, toprak da bize yeterli mineral ve vitaminleri verir. Peki bu nasıl olur? Gıdada bizim egemenliğimizle, üretici ile iletişim kurarak, ona ne istediğimizi söyleyerek, ona alım garantisi vererek.
Tüketim kooperatiflerinin önemi de burada öne çıkıyor. Belki tekil tüketici olarak bir toprağı sahiplenemeyiz; ama bir grup tüketici olarak bunu yapabiliriz.
Yazıyı bu fotoğraftaki elmalardan birini yiyerek yazıyorum. Elbette ki elmaları kooperatiften aldım. Elmama sahip çıktım.
Birimiz için değil hepimiz için, tarım zehrine hayır!
Semt pazarına bez keseyle gitmek sıfır çöp için yeterli mi? Hayır, gözümüzün görmediği çöpü de kabul etmemeliyiz. Evet, tarım ilaçsız elmalarımızı almaya giderken, bez keselerimizle gidelim. 💛 Sevgiler, Utku @kentteekolojikhayat
Comments