top of page

Kapsül Gardırop Nedir?

Kapsül gardırop, sınırlı sayıda parçayla sınırlı bir dönem için oluşturulan gardırop. Sayı değişir; 10 olur, 30 olur, 100 olur. Zaman değişir; 1 hafta olur, 1 ay olur, 4 ay olur. Kişiye kalmış. Birbirleriyle kombinlenecek parçaları düşünüp bir dönem sadece bu parçalarla yaşamak.


Kapsül gardıropta ne kombinlenir?

  • Üstler (bluz, gömlek, tişört…)

  • Altlar (şort, etek, pantolon..)

  • Tek parça (elbise, tulum..)

  • Dış giyim (ceket, yelek, manto…)

  • Aksesuar (takı, fular, şal, çanta, şapka…)

  • Ayakkabı (sandalet, espadril, stiletto…)

Gardıroptaki her parça mı? Hayır.

Çorap, iç giyim, pijama, ev kıyafeti, siyah toka olmaz. Tabii bunlar kombinde yoksa. Örneğin yapmak istediğimiz kapsül gardırop tatil gardırobu değilse bikini, mayo, pareo olmaz.

Zaten taşıdığınız aksesuarlar olmaz, alyans gibi. Mesela ben kolyelerimi hiç çıkarmıyorum, dövmelerim gibi. Bu durumda kapsül gardırobuma eklemiyorum.


Kombinde payı varsa çorap, iç giyim de eklenir.


Başka bir örnek vereyim: saat sizin için aksesuarsa, benim için öyle, dahil edin, saat olarak kullanıyorsanız ve hiç (ya da en azından gün içinde) çıkarmıyorsanız dahil etmeyin.


Spor yaparken kombin yapıyorsanız, dahil edin. Benim gibi, ne bulursanız giyiyorsanız, etmeyin.


Kapsül gardıropta olması gerekenler neler?

Kapsül gardırop için elinizdeki kullanmak zorunda değilsiniz, yeni bir şeyler satın alabilirsiniz. Kapsül gardırop fikri 1970'lerde çıkmış ve o zaman sürdürülebilirlik, sadeleşme falan gündem olmadığı için bakış açısı da şimdikinden farklı. Zamansız parçalar üzerinden düşünülmüş. Ve belli ki kişisel bir tarz üzerinden değil, herkese uygun bir gardırop için düşünülmüş. Siyah mini elbise, beyaz gömlek, siyah düz ayakkabı olmazsa olmazlarından, gösterilmiş. Bunun eski bir fikir olduğunu düşünüyorum. Herkesin zamansız parçaları kendine, herkesin kapsül gardırobu kendine. Üstelik her sezon yeni bir kapsül gardırop yaparken yeni parçalar satın alma fikri de, eski bir fikir.


Benim Kapsül Gardırobum

Biliyorsunuz, bir süredir evimde değilim. Salihli’deyim. Yani temel eşyalarım burada, nereye gideceksem, tatile, toplantıya, üreticiye, atölyeye buradan gidiyorum. Gelirken bir bavul eşya getirdim. Gelmeden önce parçaları kafamda kombinledim.


5 elbise, 4 gömlek, 2 bluz, 1 tişört, 2 şort, 1 pantolon, 3 çanta, 2 fular, 3 bileklik, 2 toka, 1 saat, 2 güneş gözlüğü, 4 ayakkabı yani 32 parça ile 5 ayı geçirdim.


Videoda detaylı gösterdim:


Elbiselerden ve ayakkabılardan birini Salihli'de bırakıyorum. Bilhassa muadilini getirmedim. Elbiselerden ikisi bonus oldu, geçen ay diktik.

Bir bluzu artık hiç giymediğimi anlamış oldum; gardırobumdan ayrılacak. Gardırobunuzu tanımak için güzel fırsat olabilir.


Kapsül gardırobu kışın yaptığınızda ceket, hırka da eklediğiniz için sayı artıyor; ama yazın yaptığınızda daha sık kıyafet değiştirdiğiniz için daha fazla günlük kıyafet eklemeniz gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, sayılara takılmamak gerekiyor. 32 olur, 132 olur.


Kapsül gardırop ile ne kazanırsınız?

  • Enerji kazancı

Daha az bakım, daha az temizlik, daha az zaman isteyen bir gardırop enerjinizi sömürmeyecek. Bu kıyafet uygun mu stresi yaşamayacaksınız.

  • Dikkat/zihin kazancı

Gün içerisinde o kadar çok an için karar vermemiz gerekiyor ki, bir de gardırobumuz için dikkat kesilmeyelim. Koşturmanız içinde sizi yumuşatacak.

  • Zaman kazancı

Sabah koşar adım ofise/okula gidiyorsanız çok zaman kazanacaksınız. Çünkü kombinleriniz kafanızda hazır olacak.

  • Masraf kazancı

Ne ihtiyacınız olduğunu tam olarak bilip, yeni bir şeyler satın alacaksanız da doğru parçayı satın alacaksınız.

  • Stil kazancı

Birbiriyle uyumsuz, kombinlenemeyen, aldım bari giyeyim dediğiniz ama size asla uymayan her parçayı elden çıkaracaksınız. Benim yaz kapsül gardırobumda bir bluzun bana uygun olmadığını anladım.


Kafa rahatlığı için kapsül gardırop

Sevgiler,

Utku

bottom of page