top of page

Giyim başı maliyet nedir, ne işe yarar?

Sürdürülebilir gardıroptan ve kapsül gardıroptan bahsederken giyim başı maliyetten bahsetmeden olmaz.


Giyim başı maliyet (kullanım başı maliyet de diyebiliriz) gardırobumuzdaki herhangi bir parçanın toplam bedelinin giyim başına bedelini tanımlıyor. Yani 100 TL'lik bir tişörtün 100 kez giyilmesi, tişörtün giyim başına 1 TL'lik bedelini işaret ediyor.


Giyim başı maliyet terimi ile, bir parçanın giyilebilirliği önem kazanıyor. "Bu parçaya ne kadar ihtiyacım var, benim hayatımdaki yeri ne, ne kadar uzun süre giyebileceğim, ne kadar sıklıkla giyebileceğim?" gibi kendimize sorabileceğimiz sorular ortaya çıkıyor.


Giyim başı maliyeti düşürmek için, parçanın daha uzun süre ve daha sık giyilebilmesi için elbette ki satın alırken hayatımızı ve koşullarımızı göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bir parti kızı değilsek, nadiren giydiğimiz, hatta giymediğimiz kıyafetlerin fiyatı bir anda artıyor. Üstelik çok ucuza almış olsak bile.


Aklımıza hemen parti, davet, düğün, etkinlik gibi özel günlerde kullandığımız parçalar gelmesi normal. Giyim başı maliyete bir de tam tersinden bakalım. Spor ayakkabı, tayt, tişört gibi daha günlük parçaları nadiren giyiyorsak da, bu parçaların giyim başı maliyetleri gözden geçirmeliyiz.


Sürdürülebilir gardıroba giden yolda, ham madde, yerellik kadar, uzun ömürlü, dayanıklı parçalar edinmemiz de önem kazanıyor. Zamansız parça, kaliteli dikiş, dayanıklı bir kumaşın önemi, tarzımızı ve koşullarımızı bilmemiz, toplam sahip olma maliyetini göz önünde tutmamız önemli hale geliyor.


Pahalı olan kalitelidir, demiyorum; ama ucuzdan pahalısı yoktur, diyorum. Bedelini biz vermiyorsak, birileri muhakkak veriyordur.


Sevgiler,

Utku

bottom of page