top of page

Gıdamı nereden temin ediyorum?

Ekolojik gıda ile besleniyorum. Ekolojik gıda ne demek? Yerel veya atalık tohumdan, zehirsiz, mevsiminde, yerelde üretilen gıda demek.

Marketten, bakkaldan, semt pazarından alışveriş yapmıyorum. Doğrudan tanımıyorsam, ya da tanıyanı tanımıyorsam, atalık tohumla üretim yaptığını söyleyen üreticiden de almıyorum.

Atalık tohumla üretim yaptığını söyleyen ve güvenilir görünen bir metinle bunu paylaşan bir üreticinin aslında o ürünleri üretmediğini, ürünleri de köşedeki marketten aldığını, hatta o köyde o ürünün hiç üretilmediğini öğrenmiştik. Her atalık tohum diyene güvenmemek gerekiyor.

Çeşit çeşit fasulyeler
Çeşit çeşit fasulyeler
  • Alternatif Gıda Ağlarından

Alternatif gıda ağları, tüketim kooperatifleri, gıda toplulukları, alışveriş grupları, hatta üretici ağları dediğimiz ağlar. Bazılarında düzenli gönüllü olduğum gibi, ihtiyaç halinde destek verdiğim de oluyor. 

  • Tüketim kooperatiflerinden

Gönüllülerinden biri olduğum Kadıköy Kooperatifi, hem doğrudan sorumluluğum olduğun sıkça dükkana gittiğim için, hem de üreticilerinin hepsini tanıdığım için en çok alışveriş yaptığım yerlerden birisi. 

Evime yakın olması nedeniyle en çok alışveriş yaptığım yerlerden birisi de Ovacık Kooperatifi Göztepe Şubesi. Fasulye ve nohutlarını bez keseyle alıp iade edebildiğim gibi, dökme ürün de alabiliyorum. Gıda sadece ekolojik olması ile değil; aynı zamanda ambalajsız olması da önemli olduğu için, Ovacık Kooperatifini tercih ediyorum. Ayrıca annemlerin yanındayken Ovacık Kooperatifinin İzmir şubelerinden de alıveriş yapıyoruz.

  • Gıda topluluklarından

Gıda Toplulukları, tüketim kooperatifleri kadar alışveriş yaptığım yerler. Bölgemde bulunan Kadıköy Gıda Topluluğu türeticilerinden biriyim. Kadıköy Gıda Topluluğu ayda bir liste gönderiyor, listeden seçim yapıp onlara geri gönderiyorsunuz. Belirlenen gün ve saatte belirlenen mekandan alıyorsunuz. 

  • Alışveriş gruplarından 

Birkaç tane küçük alışveriş grubum var. Bazen üreticiden doğrudan ürün alırken, bu alışveriş gruplarına almak isteyip istemediklerini soruyorum, ya da arkadaşlarımdan birisi soruyor. Evime, sosyal çevreme, işime yakın yerlerdeki bu arkadaşlarımla birlikte alışveriş yapıyoruz aslında. Bazen üreticileri elinde fazla ürün olduğunu söyleyip haber veriyorlar; biz de hızlıca kendimize sipariş ediyoruz. 

  • Üretici ağlarından 

Tüketim kooperatifleri, gıda toplulukları gibi üretici ağlarını da takip ediyorum. Bunlardan birisi Saküda Ağı. Saküda Ağı, tıpkı Kadıköy Gıda Topluluğu gibi haftada bir liste gönderiyor, listeden seçim yapıyorsunuz, geri gönderiyorsunuz. Çarşamba günleri paketiniz, talep ettiğiniz dağıtım noktasına geliyor. Ürünlerinizi gidip oradan alabiliyorsunuz. İsterseniz kargo da yapıyorlar. 

Mevsim Kutusu da, Saküda Ağı gibi bir başka üretici ağı. Haftalık listesini sosyal medya gibi kanallarla dağıtıyorlar, seçtiğiniz ürünleri mesajla iletiyorsunuz. Aydın'dan kargoyla Çarşamba günleri size ulaşıyor. 

  • Ekolojik Pazarlardan 

Alternatif gıda ağlarının yanı sıra ekolojik pazarlardan da ürün alıyorum. Göztepe Ekolojik Pazar bana en yakın pazar olduğu için buraya gidiyorum. Zehirsiz ürünler olduğu gibi, doğrudan üreticiden ve yerel tohumdan ürünleri de alabiliyorsunuz. Benim ürün aldığım üç üretici var. Muhakkak bu üç üreticiye uğruyorum. Hatta diğerlerine pek gittiğimi söyleyemem.

  • Doğrudan üreticilerden

Alternatif gıda ağlarında gönüllü olduğum ve çiftliklerde gönüllülük yaptığım için epey üretici tanıyorum. İhtiyaç halinde üreticiden doğrudan alıyorum. Bilhassa alışveriş grubu için doğrudan üreticiden almaya çalışıyorum. 

Doğrudan ürün aldığım üreticileri, eğer kendilerinin izni olursa, Instagram gibi yerlerden paylaşmaya çalışıyorum. 

  • Dost mekanlardan

Kimlerle çalıştığını bildiğim bazı mekanlardan ürün alıyorum. Eppek bunlardan birisi. Oradan eppek dışında, Mavi fındık ezmesi, Tarlamera makarnaları, Safimera etleri gibi ürünler alıyorum.)

  • Annemlerden

Annem peyderpey yerel tohumları biriktirirken bir baktı ki, kocaman bir tohum sandığı olmuş. Bu tohumları tohum takas etkinliklerinde tohum olarak paylaştığı gibi, iyi bakacağını bildiği arkadaşlarıyla fide olarak da paylaşıyor. Yerel tohumlardan üretim yaptığımız küçük bir bahçe ayırdık, her geçen yıl daha fazla verimle ürün veren bahçe, birkaç yıldır sadece taze meyve sebze vermiyor, aynı zamanda konservelik, kurutmalık da veriyor. Yazın tazesini, kışın kurusunu aldığım bazı meyve ve sebzeler var.

  • Kendim üretiyorum 

Yeşillik, mikro yeşillik gibi küçük çaplı ham madde üretimi yaptığım gibi, aslında yoğurt, sirke, kombucha, turşu yapıyorum. Bazen çok güzel gıdalar geliyor, alışveriş grubumda paylaşsam da, fazlası kalırsa kurutmalık veya turşuluk olabiliyor. 

Kek, çikolata gibi gıdalarımı da üreticilerden aldığım gibi kendim yapmaya de başladım. 


Kadıköy'de oturmamın bu listede önemli bir yeri olduğu kesin. Kadıköylü öncelikle kendisinin, akabinde herkesin gıdasına sahip çıktığı için ekolojik gıdaya kolayca erişebiliyor. Kadıköy kalp ben.


Gıdanıza ve sevdiklerinize sahip çıkın. 

Kendinize dikkat edin.

Sevgiler,

Utku

bottom of page