top of page

Eylül Meyve ve Sebzeleri

Eylül, Süryanice'de üzüm anlamına gelen Aylûl kelimesinden geliyor. En sevdiğim dönem; Ağustos sonu Eylül başı. Sarı sıcaklar. Üzüm, yemiş, domates. 

Bu mevsim üzüm ayı ama geçen ay da üzüm vardı. Sadece ülkemizde onlarca çeşit üzüm var. Eğer üzüm deyince aklınıza sadece sarı bir salkım geliyorsa, bu hepimizin büyük çaresizliğidir. Mor, pembe, yeşil, sarı, siyah. Yuvarlak, oval. Kokulu, kokusuz. Sert, yumuşak. Büyük, küçük. İnce kabuklu, kalın kabuklu. 

Üzümden içecek oluyor, içki oluyor, muhallebi oluyor, pestil, pekmez oluyor. Tarhanaya eşlik ediyor. (Tarhanayla üzüm yiyenler derneğine selam olsun👋🏼)

Onlarca çeşit üzüm. Aylardır üzüm vardı, daha da olmaya devam edecek. Kavun da. Siz kış kavunu bilir misiniz? Hırsız almaz. Yeşil olduğu için hırsız almazmış da. 


Eylül'de tezgahlarda neler olacak?

Kabak, domates, patlıcan, biber, salatalık, darı (Mısır bir ülkedir), bamya, taze fasulye, karpuz, kavun, böğürtlen zaten vardı.

Eylül'de nar, muz, avokado geliyor. Fındık, ceviz, badem geliyor. Bol bol yiyelim.


Neden mevsiminde gıda? 

Vücudumuz doğanın bir parçası. Meyveler topraktan, sudan, havadan mevsimde ihtiyacı olanları alacak, biz de onları vücudumuza aldığımızda ihtiyacımız olanları alacağız. Domates sarı sıcaktan korunmak için yüklenirken biz de sarı sıcaktan korunacağız. 

Mevsiminde gıda hakkında daha önce konuşmuştuk.


"Eylül Meyveleri ve Sebzeleri" videosu:


Mevsiminde, yerel, çeşitli, renkli gıda. 

Sevgiler,

Utku

bottom of page