top of page

#EvdeKal 'ma Günlerinde Basit Ekolojik Öneriler

Uzun süredir başlamak istediğiniz ama zaman bulamadığınız ekolojik önerilere sokağa çıkma yasağı olan günlerde tam da başlama zamanı olabilir. 


  • NoPooculuk / Şampuanı bırakma

Şampuandan kurtulmaya çalışıyor, geçiş döneminde zorlanacağınızı düşünüyorsanız; çok haklısınız. Bu günler şampuanı bırakmak için şahane günler. Su, sabun ve sirke yeterli. 

Ekolojik Dönüşüm'den katı şampuan almak için tıklayın.


  • Yıkanabilir pedler

Tek kullanımlık pedlerin tek avantajı pratikliği, "ay şimdi kim taşıyacak kirli pedi?" diyorsanız haksız sayılmazsınız. Ancak bu günlerde evdesiniz zaten, yıkanabilir pedlere alışmak için güzel günler. En az iki dönemimiz de bu döneme denk gelecek. İki dönemde alıştıktan sonra, bıramayacaksınız zaten.

Ekolojik Dönüşüm'den yıkanabilir ped almak için tıklayın.


  • Balkon bahçeciliği

Evimizle bu kadar ilgilenirken ve kendi yemeğimizi yapmaya alışmışken neden kendi gıdamızı da üretmeyelim ki. Eğer yapabiliyorsanız, balkon bahçeciliği öğrenebilirsiniz. Tohum ve fide ekme için de uygun zamanın bahar ayları olduğunu düşünürsek, maydanoz, fesleğen, nane gibi kolaylıkla üretilebilecek yeşilliklerden başlayabilirsiniz. Üstelik bu günlerde balkon bahçeciliği ile ilgili epey kayıt yapılıyor. 

Havuç, soğan, marul gibi sebzelerin başlarınız suya koyup köklendirebilir ya da yeşillikleri uzatıp yiyebilirsiniz.  Balkon bahçeciliği yapamıyorsanız, mikro yeşillik ve mantar yetiştiriciliği gibi kitleri kullanabilirsiniz. 

"Mikro yeşillik nasıl yetiştirilir?" yazısı için tıklayın.


  • Gıda kabuklarından alternatif yemekler

Ekolojik gıda alanlar gıdanın her bir zerresine kıymet verir, yok etmez zaten. Alternatif yemekler yapmak için güzel bir zaman olabilir. Sebze çorbasına soğan kabuğu, sebze köftesine pazı sapı eklenebilir, limon kabuğundan zeytinyağlı yapabilirsiniz. 


  • Uzuuun bakımlar

Sabah evden koşarak çıkıp, akşam koşarak yatağa girdiğimiz günlerde değilsek, kendimize daha çok bakabiliriz. Üstelik egzoz dumanı bu kadar yokken, saçımız, yüzümüz de daha parlakken, sonuçlarını daha hızlı alırsınız. 

  • Ağız bakımı

Yağ çekme, uzun uzun diş fırçalama, dil temizliği ve gargara ile dakikalarca ağız bakımı yapabilir, üstüne bir de alışabilirsiniz. Ohh.

  • Beden bakımı

Peeling ile başlayıp kuru fırçalanma ve kremlenme. Ohh.

  • Yüz bakımı

Makyaj yapmıyor olabilir, bu yüzden cildinizi temizlemeyi bırakmış olabilirsiniz; ama duştan çıktıktan sonra sabun, kese, tonik, krem ile tertemiz cilt. Ohh.


  • Krem dolabından kurtulun

Kişisel bakım ürünleri, makyaj malzemesi, temizlik ürünleri derken çokça ürünü alıp dolaba atıyoruz. Aldığımızda kullandığımızı sanıyoruz; ancak büyük bir kısmını birkaç kez kullanıp kenara atıyoruz, son kullanma tarihini geçiriyoruz. #EvdeKal'ma günlerinde tüm bu ürünleri çıkarıp son kullanma tarihlerine bakmanızı, tarihi geçenleri elden çıkarmanızı, geçmek üzere olanlardan başlayarak geri kalanları kullanmanızı öneririm. Bu günlerde hepsini bitirmeye çalışın. Yerine de kullanmayacağınız ürünü almayın, kullanma alışkanlığınız olan ürünleri de ekolojik olanlarla değiştirin. 


  • Alışveriş grubu kurun

#EvdeKal 'ma günlerimizde çalışmak zorunda olan kargocuları da, ekolojik üretim yapan küçük üreticiyi de, kendinizi de düşünerek alışveriş grubu kurun. Ürünleri alırken komşularınıza da sorun, herkes için sipariş verin. Bir sonraki siparişi de komşularınızdan birisi versin. Derken alışveriş yükünü paylaşın, kargo ücretini ve sayısını azaltın. Alışveriş grubu alışkanlığını edinip bu günler geçince de adil, sağlıklı ve nitelikli alışverişinizi yapmaya devam edin. 

Evde kolaylıkla başlanacak ekolojik önerilerimle buradaydım. Yılda iki tane film izleyen ben, elbette ki film önermeyecektim.  

Sevgiler,

Utku

bottom of page