top of page

Ekoloji temalı film favorilerim

Tohum, pestisit, toprak, su, bütüncül tarım, iklim, emek, adalet gibi ekolojik, bir o kadar da sosyolojik ve kültürel konuları ele alan belgesel filmlerden en sevdiklerimi listeledim.


Gerçek Bedel / The True Cost

Tekstil sektörünün bir kör kuyu olduğunu gözümüze en basit haliyle seren belgesel film. Pamuğun tarlaya düşmesiyle tohum ve tarım zehirleri kullanımından hızlı modanın Kara Cuma bakış açısına kadar detaylı bir anlatımla A'dan Z'ye sektör anlatılmış.

The True Cost hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


Vandana Shiva'nın Tohumları / The Seeds of Vandana Shiva

Ekoloji belgesellerinden bahsedip Vandana Shiva'dan bahsetmesek olmaz. Kendisinin toprak ve tohum üzerinden adalet savunuculuğunu kronolojik olarak anlatan güzel bir belgesel film. The Seeds of Vandana Shiva hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


Anlatılmayan Hikaye: Tohum / Seed: The Untold Story

Yine bir Vandana Shiva filmi. Tohumda yerel çeşitlerin önemini ekoloji ve küçük çiftçi tarımı bakımından anlatan kıymetli bir belgesel film.

Seed: The Untold Story hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


Tandem Yerel / Tandem Local

Geçtiğimiz seneki Sürdürülebilir Yaşam Film Festivalinde izlediğim ve favori listeme yüksek bir giriş yapan Tandem Yerel, Belçikalı bir bisikletli grubun ekolojik üretim yapan çiftliklerle tüketici (aslında türetici) arasında bağı ve bütüncül üretimin önemini anlatan kıymetli belgesel filmlerden.

Tandem Local hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


En Büyük Küçük Çiftlik / The Biggest Little Farm

Kentten çorak bir kırsala giden, çorak kırsalı bir cennete çeviren çiftin 7 yıllık hikayesini anlatıldığı harika bir film. Bütüncül bir bakış açısının tarımda önemini en gerçekçi ve duygusal haliyle anlatıyor.

The Biggest Little Farm hakkında detaylı bilgi için tıklayın.


Gıda A.Ş. / Food Inc.

Endüstrileşen, globelleşen, ambalajlanan bu esnada da beslemektense doyuran, şişiren gıdanın sürecini anlatıyor. Filmin en çarpıcı, benim için favori olmasını sağlayan kısmı, bir özet niteliğinde olan sonu: "Bu sistemi değiştirebilirsiniz. Günde üç öğün."

Food Inc. izlemek için tıklayın.


Sevgiler,

Utku


bottom of page