top of page

Dijitalde Minimalizm

Telefon, tablet, PC, TV gibi kullandığımız dijital platformları iş, iletişim, eğlence, sanat, eğitim birçok alanda kullanıyoruz. Bu kadar kullanım, ister istemez düzensizliğe neden oluyor. Tıpkı evimiz, dolabımız, çantamız gibi dağınıklık kaos oluşturuyor. Minik bir kaos tatlıdır, eğlence ve heyecan verir. Minik bir stres gibi. ama bu kaos artarsa, engel olmaya başlar. Ya da en azından benim öyle oluyor.

Düzen konusunda fena değilimdir, hele ki dijital düzende çok iyiyim. Size dijital detoksta taktik ve tüyolarımla geldim.


Dijital derken, hangi dijital?

Kendi hayatımdan örnek vereyim. Hemen kontrolden çıkanlar:

Epostalar, mesajlar, dmler, yorumlar, kaydedilenler, ebülten abonelikleri, sosyal medya takipleri, telefondaki dosyalar (fotoğraf, video, yazılar), PC masaüstü, dijital platform üyelikleri, rehberdeki isimler, ekran görüntüleri, telefondaki uygulamalar


Telefon - Uygulama, Rehber, SMS, Fotoğraf, Video, Not, Ekran görüntüsü, İndirilen fotoğraf, belge ya da video

PC - Uygulama, Sık kullanılanlar, Program, Geçmiş, Masaüstü, Eposta, Bulut

Sosyal medya - Youtube, Instagram, TikTok, Pinterest, Facebook, Twitter, Clubhouse, Spotify, Storytel, Netflix, Blu TV, Mubi, WhatsApp Linkedin - dm, yorum, kaydedilen, takip

Depolama - Google Drive, Dropbox, Trello, Evernote (iCloud, One Drive)

  • Listeleyin

Siz ne kullanıyorsunuz? Kullandığınız her cihazda ne kullandığınızı listeleyin. Her şeyi ortaya yığın.

  • Planlayın

Minimalizmde her zaman konuştuğumuz gibi, her şeyi aynı anda yapmayın, planlayın. Basitle başlayın, dozu yavaş yavaş artırın, en sona basit bir şey bırakın. Sona doğru sıkılacaksınız, sıkılmadan temizleyin. Basit, zor, basit.

Sosyal medya takibi, kaydedilenler gibi.

  • Temizleyin

Youtube’de daha sonra izle, Pinterest’te pin, Instagram’da kaydedilen, Twitter’de fav ve dahası. Hepsini gözden geçirin, eleyin.


Fabrika ayarlarına dönün

Başa çıkamadığınızda en başa dönün. PC’mi, telefonumu belirli aralıklarla fabrika ayarlarına döndürüyorum. Kaybetmek istemediklerimi ayırıyorum. O anda en kıymetlilerin ne olduğu ortaya çıkıyor. Bir daha o noktaya gelmemeye çalışın.

  • Düzenleyin

Dosyalama

Tüm dosya, uygulama, müzik, vs aynı yere kaydetmeyin. Klasörleme kültürü edinin. Örneğin; fotoğraflar için: Fotoğraf 👉 2021 👉 Yaz 👉 Bodrum gibi

Yapılacaklar listesi isimli bir kontrol listesi oluşturun. Kuzenim ve aynı zamanda eski patronumun çok sevdiğim bir lafı vardır, en sevdiğim şey tik atmaktır, der. Bir işi kapatmanın verdiği ferahlık, ohh.


Senkronizasyon

PC, telefon ve bunun gibi sistemler için birbiriyle senkronize sistemler daha düzenli bir dijital alan oluşturur. Ne kullanıyorsan senkronize bir sistem kurun. Böylelikle bir işi bir daha bir daha yapmaz, doküman fazlalığından kurtulursunuz.


Bulut sistemleri

Senkronize sistemler bulutta çalışıyor. Google Drive bir bulut çözümü. Facebook da yeri geldiğinde bulut çözümü olabilir. Hep aynı yere kaydet, yedekleyin. Örneğin fotoğrafların için gerekirse ücretli bir alan al ve tüm fotoğraflarını dosyalar halinde buraya koyun. Google Drive, Dropbox, iCloud gibi.


  • Bir daha yapmayın.

Belli aralıklarla bu düzenlemeyi yapın. Lavabo tıkanmadan, temizlersen lavabo açıcı kullanmana gerek kalmaz.


Sevgiler,

Utku

bottom of page