top of page

Camların Geri Dönüşümü

Metallerin geri dönüşümü yazımda bahsetmiştim: İngilizce’de recycle ve downcycle olarak geçen iki terimi, Türkçe'de sadece geri dönüşüm terimiyle kullandığımız için anlam karmaşası olabiliyor. Geri dönüşüm (geriye dönüşüm) ve yeniden dönüşüm olarak kullanmış olsaydık, daha iyi olabilirdi.


Tıpkı metallerin geri dönüşümü gibi camların geri dönüşümü ile plastiklerin geri dönüşümü farklıdır. Birçok plastik çeşidi geri dönüşemediği gibi, geri dönüşebilenler bir alt kalitede ürüne dönüşür, yani plastik downcycle oluyor. Plastikler recycle olmaz, küçük bir kısmı downcycle olur.


Camların geri dönüşümü recycle dediğimiz kavramdır. Camlar aynı kalitede ürüne ve sonsuz kez yeniden dönüşür.


Hangi camlar geri dönüşür?

İçecek şişeleri, kavanozlar, kaplar, ambalajlar, tabaklar cam atık kumbaralarına atılan evsel atıklardır. Ampul gibi cam olduğu düşünülen elektronik atıklar ise içindeki tehlikeli gazlar nedeniyle cam atık kumbaralarına atılmamalıdır. Ayna, borcam, kristal camlar (kadeh gibi) camlar cam atık kumbaralarına atılmamalıdır.


Hangi renk camlar geri dönüşür?

Geri dönüşebilen camlar renklerine bakılmaksızın geri dönüşür. Kahverengi, mavi, yeşil, şeffaf her cam geri dönüşür.


Geri dönüşüm mü, depozito mu?

Cam ambalajların başka bir özelliği de yeniden kullanılabilir olması. Cam kavanozlarımızı evde kullanmaya devam edebiliyorken, bazı ambalajlar depozitoludur ve markalar geri alır. Bu konudaki kişisel fikrim, eğer özel bir durumumuz yoksa, ürünü henüz alma aşamasında depozitolu olanı tercih edebilir, markalardan depozitolu ürünleri satışını ve şişelerin toplanmasını artırmasını talep edebiliriz. Örneğin yerel gazozları tercih etmek, depozitolu şişe kullanımımızı artırır.

Cam atık kumbarası yoksa ne yapmalıyız?

Cam kıymetli bir ham maddedir. Kıymetli olması nedeniyle geri dönüşüm için cam atık kumbaraları sıklıkla karşımıza çıkar. Buna rağmen yakınınızda bu kumbaralardan yoksa belediyenizden talep etmenizi öneririm. Yakın zamanda bir arkadaşım belediyesini aradı ve belediyesi ertesi gün kumbarayı getirdi.


Ormanlık alanda cam şişeler

Orman yangınlarının önemli nedenlerinden birisi cam şişeler. Cam güneş ışınlarına karşı mercek etkisi gösterip yangın başlatıcı olabiliyor. Bu nedenle ormanlık alanda cam atıkların kalmamasına özen göstermemiz önemli.


Tıpkı metallerde olduğu gibi camları da sudan geçirerek geri dönüşüm kutusuna atmamız yeterli. 🥫


Sevgiler,

Utku


bottom of page