top of page

Baristaya Kendi Bardağınızı Uzatın

Üzgünüm kahveciler, işe giderken pratik olduğu için aldığınız karton bardaklar geri dönüşmüyor, hiç.

Her ne kadar üçüncü dalga kahvecilerle slow coffee akımı hayatımıza girse de, kentin koşturmacasında sevdiğimiz kahveyi karton bardakta almaya devam ediyoruz. Karton bardak o kadar çok hayatımıza girmiş ki, mekanda otursak dahi porselen ya da cam bardak yerine karton bardakta kahveyi alıyoruz.

Türkiye’de her yıl 2 milyar karton bardak üretiliyor ve hepsi çöpe gidiyor. 

Karton bardaklar, sadece kartondan imal edildiğinde ve doğru toprakla buluştuğunda yaklaşık bir ayda çözülüyor, üzerinde herhangi bir boya yoksa çevreye çözülürken büyük bir zarar da vermiyor. Türkiye’de her yıl 2 milyar karton bardak üretiliyor. 1 ton kağıt üretmek için yaklaşık 15 ağaç kesiliyor, bu da bir yılda kullandığımız karton bardaklar için 500 bin ağaç kesilmesi anlamına geliyor. Ve üretilen tüm karton bardaklar çöpe gidiyor. 


Çöp yerine karton geri dönüşüm kumbaraları artsa yeter mi? 

Artık kentte her ofiste, apartmanda, kahvecide, hatta sokakta kolaylıkla ulaşılan karton geri dönüşüm kumbarasına atılan karton bardakların yalnızca %1’i geri dönüşüyor. Peki neden?


Karton bardaklar, sadece kartondan mı yapılıyor?

Sıcak içecekler içerken sıcaklığın dışarıya çıkmasını ve elimizi yakmasını engellemek için kullanılan karton bardakların, içeceği/sıvıyı sızdırmasını önlemek için iç yüzeyine yerleştirilen/giydirilen plastik tabaka, işin rengini bir anda değiştiriyor.

Her ham madde ayrı alanlarda, hatta ayrı fabrikalarda geri dönüştürüldüğü için iki farklı ham madde bir arada geri dönüştürülemez. Karton bardaklarda bulunan ince plastik tabaka kartonla yapışık halde olduğu için,  karton bardaklar ancak çok özel işlemler sonucu geri dönüştürülebiliyor. Yani ancak %1 oranında karton bardağın geri dönüştüğünden bahsedebiliriz. 

Kahveyle birlikte plastiği de satın alıyoruz, o plastiğin üretilmesine göz yumuyoruz.

Sadece çevre için mi plastiğe hayır? 

Bir polietilen türü olan tabaka, bazı karton bardaklarda her ne kadar gıda için güvenli olduğu söylense de, içecekle temas ettiğinde mikroplastiklere maruz kalmamıza neden oluyor. Sıcak içecekte mikroplastiklere maruz kalma oranı bir hayli artıyor. 

Kanserojen etkileri artık herkesçe bilinen plastikleri hayatımızdan çıkartmak için hemen bugün bir termos edinebilir, baristaya kendi havalı termosumuzu uzatabiliriz.

Baristaya kendi havalı termosumuzu uzattığımız kahvecilerin bizim gibi kahve ve çevre severler için ufak jestleri de oluyor artık. Kentte bir hayli kahvecide kendi termosuyla gelene indirimli kahve oluyor.

Enerjiyi sadece kahveden değil; birlikte hareket eden çevre severlerden ve kent hayatından da alıyoruz. Hadi.


Ekolojik Dönüşüm'den çelik bardak almak için, tutmaç almak için tıklayın.


Sevgiler,

Utku Yılmaz


Comments


bottom of page