Gıdamızdan konuşurken, bedenimizin sağlığı ve gezegenimizin sağlığı üzerinden konuşuyoruz. Bir gıda ne kadar yakınımızda üretilirse o kadar sağlıklı olur. Bedenimiz için sağlıklı; çünkü bedenimizle uyumlu bir gıda olur ve besin değerlerini artırırız.. Gezegenimiz için sağlıklı, yani ekolojik; çünkü karbon ayak izimizi azaltırız ve gıda israfını önleriz. Yani mahallemizde, sitemizde, dairemizde, balkonumuzda hatta mutfağımızda ürettiğimiz gıda en ekolojik olandır.
Bakliyat filizlendirme nedir?
Tohum ve bakliyatların su almasını sağlayarak canlanması, filizlenmesidir.
Bakliyat canlandırma ve filizlendirme sayesinde bakliyatların bakliyata göre değişen dezavantajlarını azalır ve besin kalitesi artar. Bazı tohumlarda bulunan karbonhidrat, fitik asit, lektin filizlendirme yöntemiyle azalır. Bir taraftan da, besin değerleri filizlendirme yöntemiyle artar.
Bakliyat filizlendirme nasıl yapılır?
Bakliyat filizlendirme gün 1:
Yeşil mercimekleri kaba koydum. Üzerine temiz su ekledim. Gıda bonesi ile tozlanmasını ve ışık almasını önlemek için kapattım.
Bakliyat filizlendirme gün 2:
Ertesi gün boneyi açtım. Mercimeklerin suyunda köpükler oluşmuş. Bu köpükten kurtulmalıyız. Çelik eleğe koydum, köpükler gidene kadar yıkadım. Temiz mercimeği kaba yeniden koydum. Artık su koymama gerek yok, nemli kalması önemli. Hava kuruysa biraz su koymakta fayda var, nemliyse gerek yok. Tozlanmasını önlemek için kabı boneyle kapattım.
Bakliyat filizlendirme gün 3:
Üçüncü gün minik yeşillikler çıkmaya başladı. Üsttekiler daha çok su kaybettiği için, ters düz yaptım. (İkinci görseldeki) alttaki mercimeklerin yeşilliği daha. Biraz daha su ekledim ve boneyle kapattım.
Bakliyat filizlendirme gün 4:
İyice uzamışlar. Nemliliğini kontrol ettim. Ters düz yaptım, su ekledim. Boneyle kapattım.
Bakliyat filizlendirme gün 5:
Yeşillikler epey uzadı. Benim için yeterli. Bu haliyle tüketiyorum. Hemen tüketmeyeceksem buzdolabında saklıyorum. Böylelikle hem çürümesini, hem de yeşilliklerin uzatmasını önlüyorum.
Filizlenmiş bakliyatlarla neler yapıyorum?
Salataya ekliyorum. En sık yaptığım yöntem. Bakliyatlar sayesinde salataya protein sağlıyorum. Pişirmeme gerek kalmıyor.
Yemeğini yapıyorum.
Mezesini yapıyorum.
Bakliyat filizlendirme konusunda önemli uyarılar:
Mikro filizlerin en sağlıklı hali, uzunluğu tohumun yaklaşık üç katı olduğunda en sağlıklı hali oluyor. Daha çok uzatmadan tüketin.
Mikro filizler kolay bozuluyor, bekletmeden tüketin.
Bekletmeniz gerekirse, buzlukta saklayabilirsiniz.
Köpüklü suyu atmanız çok önemli. O köpüklü suda fitik asit var ve minerallerin emilimini engelliyor.
Maş fasulyesi, mercimek en kolay filizlendirilen tohumlar.
Fermantasyonu hızlandırmak için yoğurt ya da kefir ekleyebilirsiniz.
Filizlenmiş patates yenir mi?
Her tohum filizlendirilebilir ve yenir; ama patatesin filizi tehlikeli. Patates filiz solanin adında tehlikeli bir madde oluşturur. Patates filizlenmeye başladıysa filizlenen kısmı atıp hemen tüketin; filizlenme fazlaysa hemen atın.
Filizlenmiş soğan ve sarımsak yenir mi?
Soğan ve sarımsağınsa filizlenmiş halleri daha sağlıklı. Hatta fonksiyonel tıp der ki süper besin.
Mikro filizlerin biraz daha uzatırsanız mikro yeşillik olur. Mikro yeşillik nedir, nasıl yetiştirilir? yazısını inceleyebilirsiniz.
Sevgiler,
Utku
Comments