Siz de benim gibi kağıt kalemsiz çalışamayan fosillerdenseniz kağıt atıklarını geri dönüşüme gönderiyorsunuzdur, peki bu atık kağıtları ev şartlarında ileri dönüşüm yapabilir miyiz? Evet.
Aslında evde kağıt yapmaktan daha önce "Kağıt yapabilir miyim?" sorusunu sormuştum ve cevabı Yalova'da bulmuştum. Ülkemizin 3. kağıt müzesi Yalova İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesine gitmiştik ve kendi kağıdımızı yapmıştık. Hem müze olarak iyi ve yeterli (ki müzede yeterlilik ülkemizde pek göremediğimiz bir durum), hem de öğrendiklerinizi yapabilmeniz ve daha fazlasını öğrenmek için iyi bir uygulama alanı. Randevu alarak gitmenizi öneririm.
İlk kağıdımı yapmamın üzerinden 3 yıl geçtikten sonra canım Emine'nin (Kuşçul) atölyesinde Gonca Göde (Tasarla Yap) ile kağıt yapımı atölyesine katıldım. "Aa, evde yapılabiliyormuş, harika, yaparım ben bunu" dedim.
Yaparım dedim; ama yapmakta iki yıl bekledim. Ta ki canım Duygu'nun (Ekolojik İşler) kağıt yapım kitine kadar.
Sağdan soldan topladığım tuvalet kağıdı rulolarından kendi kağıdımı yaptım. Buyrun ihtiyaç listesi:
İhtiyaçlarımız:
Atık kağıt
Su
El blenderi (su içinde daha uzun süre bekletirsek, gerek kalmaz)
Geniş bir tekne (plastik, çelik, cam, fark etmez)
Tekneye sığacak kadar çerçeve ve içine paslanmaz çelik tel
İçinde tel olan çerçeve büyüklüğünde başka bir çerçeve
Pamuklu kumaş (kullanmadığınız bir tişörtünüz olabilir)
Sünger, keçe ya da havlu (fazla suyu almak için)
Mandal (asmak için)
Atık kağıtlardan kağıt nasıl yapılır?
Tuvalet kağıtlarını alelade kestim, su ekledim (1), bir gece beklettim. Bekletirken gıda bonesi ile kapattım ki toz girmesin(2).
Ertesi gün epey yumuşamıştı, el blenderi ile ufak parçalara ayırdım(3). Ufak parçaları suyla birlikte geniş bir tekneye aldım ve homojen dağıttım(5).
İçinde çelik tel olan çerçeve altta, tel olmayan çerçeve üstte olacak şekilde üst üste getirdim(6). İki çerçeveyi birlikte tekneye daldırdım ve üstüne kağıt ve suyu homojen aldım. Çerçevelere teknenin için yavaşça salladım(7). Çerçeveleri tekneden çıkardım ve ilk suyunu bırakması için biraz bekledim.(8). İçinde tel olmayan çerçeveyi diğer çerçeveden ayırdım (9). Üzerine pamuklu kumaş örttüm(10).
Kumaşla birlikte çerçeveyi ters çevirdim ve tezgaha bıraktım(11). Fazla suyunu aldım(12). İkinci çerçeveyi de kaldırdım (13). Kumaşı astım(14).
İlkin günahı olmaz, her yeri batırdım. 5. kağıdımda epey temiz çalıştım.
Hemen kuruyor; ama ben bir gün bekledim ve kağıtları kumaşlardan çıkardım. O kadar ki kuru çiçek bile ekledim. Sonuç:
Ben tuvalet kağıdı rulosundan yaparak kalın bir kağıt elde ettim; daha incesi de yapılabilir. Kuru çiçek, dal, kabuk, boya eklenebilir. Böylelikle daha farklı kağıtlar elde edilebilir. Saçımı eklemişliğim var.
Keserek farklı şekiller de verilebilir. Yılbaşı süsü ya da davetiye için şahane fikir değil mi?
Tüm malzemeleri kendiniz bir araya getirebilirsiniz. Ekolojik İşler'in kitini de alabilirsiniz. İyi bir hediye alternatifi olacağını da düşünüyorum. Çocuk oyuncağı bir iş, tahmin edersiniz ki çocuklarınızın da seveceği bir etkinlik olacaktır.
Ekolojik İşler'den kağıt yapım kiti almak için tıklayın.
Sevgiler,
Utku
Comments