top of page

Adet kabı mı? Yıkanabilir ped mi?

Tek kullanımlık ped ve tamponları bırakmaya hem çevre hem de bedeniniz için karar verdiniz. Çok da iyi yaptınız. Peki hangisini seçmelisiniz? 

Yaklaşık 5 yıl evvel yıkanabilir ped, 2 yıl evvel de adet kabını kullanmaya başladım. Her iki üründen memnunum. Her ikisinin kendi içinde olumlu ve olumsuz yanları var. Daha önce yıkanabilir ped deneyimimden ve adet kabı deneyimimden uzun uzun bahsetmiştim. 

Adet kabı mı, yıkanabilir ped mi?
Adet kabı mı, yıkanabilir ped mi?

Adet kabı mı? Yıkanabilir ped mi?

  • İkisi de çöpsüz, tekrar tekrar kullanılır. İkisini de kullandığınız süre içinde çöp çıkarmayacaksınız. 

  • İkisi de sağlıklı. Ped ve tampon vücudumuz için tehlikeli kimyasallar içeriyor. Yıkanabilir pedde de, adet kabında da bu tehlike yok.

  • İkisi de koku yapmıyor. İkisini de hissetmiyorsunuz. Ped ve tamponda orada bir şey var hissini bunlarda yaşamıyorsunuz, varlığını unutuyorsunuz. 

  • Fiyat karşılaştırması yapacak olursak, adet kabı bu ay itibariyle 200 TL, yıkanabilir ped paketi 50 TL civarında. Bir tane adet kabı size yetecekken, yıkanabilir ped paketi yetmeyebilir. İki paket yıkanabilir ped fiyatı 100 TL olur. Yine de yıkanabilir ped fiyat karşılaştırmasında öne çıkar.

  • Bir ürünün kullanım zamanına bakarsak, her ikisi de hem gündüz hem gece, aynı zamanda uzun saatler kullanılabiliyor. Yoğun gününüzde tek kullanımlık pedi 3 saatte bir değiştiriyorsanız, yıkanabilir pedi 5 saatte bir değiştirirsiniz. Tamponu zaten dolmasa bile 3 saatte bir değiştirmeniz gerekir. Adet kabını yoğun anda 8 saatte bir değiştirseniz yeterli. Yani adet kabını daha seyrek değiştirirsiniz, adet kabı öne çıkar. 

  • Peki toplam kullanım süresine bakarsak, durum değişir mi? İkisi için de üreticileri yaklaşık 10 yıl kullanılır, diyor. Bence 10 yıldan fazla süre kullanırsınız. 5 yıldır pede, 2 yıldır adet kabına hiçbir şey olmadı. Üreticiler ürün ömürleri için kötü kullanımları da göz önünde bulundurarak en kötü ihtimali söyler. İkisini de 10 yıl kullanabilirsiniz, hatta daha uzun. Her ikisi de uzun süreler kullanılır. 

  • Ülkemizde yıkanabilir ped üretiliyor, adet kabı üretilmiyor. Bu dayıkanabilir pedi öne çıkarır. Neden? Öncelikle yerel ekonomi için. Ayrıca para birimimiz değer kaybettikçe, adet kabının fiyatı artyor. Bu yazıyı ben paylaştıktan bir ay sonra okuyorsanız, adet kabının fiyatı artmış olabilir. Karbon ayak izini de işin içine katarsak, yani yakın yerlerde üretilip bize ulaşmasını önemsiyorsak, yıkanabilir ped, önde diyebiliriz. 

  • Dışardayken değiştirmek, ikisi için de kolay. Kullandığınız pedi keseyle çantanıza koyuyorsunuz, kabı temizleyip yeniden takıyorsunuz, bu kadar. Su olmayan bir yerde değiştirmeniz gerekirse, kabı temizlemek zor olacak, pedi keseye koymanız yeterli. Yani su olmayan bir yerdeyseniz, yıkanabilir pedi öneririm, ancak denize, saunaya girerken pedi kullanamazsınız, kabı kolaylıkla kullanırsınız, hatta kullanın.

  • Kampta, otelde size ait olmayan bir evde örneğin yurtta yıkanmış pedi nereye koyacağınızı bilemeyebilirsiniz. Kap silikon olduğu için kullandıktan sonra kendi kesesine koyup kaldırabilirsiniz. Yani adet kabı ev dışı kullanımda epey öne çıkıyor.

  • İkisinin de kendi içinde avantaj ve dezavantajları var; ama benim önerim: ped kullanma alışkanlığınız varsa yıkanabilir ped, tampon kullanma alışkanlığınız varsa adet kabı kullanmanız. Her ikisini de kullanıyorsanız, benim gibi bir paket yıkanabilir ped, bir tane de adet kabı edinebilirsiniz. 

Ayrıca videosunu izlemek isterseniz:

Ekolojik Dönüşüm'den adet kabı satın almak için, yıkanabilir ped satın almak için tıklayın.


Umarım kendi kararınızı vermenize yardımcı olmuştur. Bir an önce kendi ürününüzü alırsınız.

Sevgiler,

Utku

bottom of page