top of page

Adet Kabı Hakkında Her Şey

Tek kullanımlık pedler ve tamponları uzun süredir kullanmıyorum. Onun yerine 4-5 yıl önce yıkanabilir ped kullanmaya başlamıştım. Çöp çıkarmamak için yıkanabilir pede geçsem de, daha önce neden tek kullanımlık ped kullandığımı epey sorgulamıştım. Yıkanabilir pedle koku, hışırtı, kaşınma vs  hiçbirini yaşamıyorum. Sızdırmıyor, hareket etmemi engellemiyor. Ve dahası. Hepsini yıkanabilir pedlerle ilgili yazdığım yazıda daha anlatmıştım. 

Birkaç sene önce adet kabı kullanmaya da başladım. Önceleri bir süre deneyip olumlu ve olumsuz taraflarını görüp anlatmak istediğim için bekledim, sonra da yoğunluktan yazamadım. 

Ben önceleri tek kullanımlık ped de tampon da kullanıyordum. Bu nedenle ikisine rahatça alıştım. İkisi de kullanım alışkanlıklarımızdan farklı olduğu için önceleri tuhaf olsa da, alıştıktan sonra geri dönmek istemeyeceksiniz. Hatta çöp çıkarmamayı bir kenara bırakın, kendiniz için ikisinden birine geçin.

Klorla beyazlatılan büyük ihtimalle GDOlu pamukla ve sentetik liflerle yapılan tehlikeli tampon yerine adet kabı kullanmak çok daha rahat, sağlıklı, ekonomik. Tamponlar gece kullanmaya ve uzun saatler kullanmaya uygun olmadığı için adet kabını daha çok seveceksiniz. Güvenilir bir adet kabı pahalı gelebilir; ancak uzun yıllar kullanacağınız için uzun vadede ekonomik de olacak. Tampon, her ne kadar denizde kullanmaya uygun görünse de, ben ıslandığında çok rahatsız olurdum. Adet kabında böyle bir sorun olmayacak. 


En sık sorulan sorularla daha detaylı anlatayım: 

  • Adet kabı nedir, adet kabı ne işe yarar?

Adet kabı menstrüal kap da denilen medikal silikondan yapılan güvenli bir regl dönemi ürünüdür. Katlanarak vajinaya takılır, regl döneminde çıkan kan ve diğer sıvıları içine doldurur. Dolmasına veya kullanım süresine bağlı olarak çıkarılır, temizlenir ve yeniden takılır. Tek kullanımlık değildir, defalarca kullanılır.

  • Adet kabının malzemesi nedir? (ne olmalıdır?)

Adet kapları genellikle medikal silikondan yapılır. Piyasada petrokimya ürünü plastiklerden yapılanlarının da olduğunu gördüm. Sertifikalı bir ürün almanız önemli.

  • Size uygun adet kabının boyutu nedir?

Her adet kabına göre değişmekle birlikte gençlerin küçük (1 ya da S beden), 30'undan sonraki kadınların orta, 40'ından sonrakilerin büyük beden kullanması öneriliyor. Elbette vajinal doğum yapan kadınların yaşından bağımsız büyük, düzenli spor yapanlarınsa küçük olanını kullanması iyi olur. Ben küçük beden kullanıyorum ve bana yetiyor. 

  • Adet kabı ne kadar sürede bir değiştirilmeli?

Kullandığınızı adet kabının markasına göre değişmekle birlikte genellikle 12 saatte bir değiştirilmesi önerilir. Eğer dolduğunu düşünüyorsanız, daha önce çıkarırsınız. Ped ve tampondan adet kabına geçiyorsanız görecekseniz, aslında çok fazla kan ve sıvı kaybetmiyoruz, yayıldığı için çok sanıyoruz. Ben sabah uyandığımda takıp akşam çıkarıyorum.

  • Adet kabı nasıl takılır?

Adet kabını takmak için farklı yöntemler var. En çok kullanılan C şeklinde takmak, benim için de en kolayı bu oldu. Ancak en iyisi kendi yönteminizi bulmanız. İnternet'te takılması ile ilgili güzel videolar var, bakabilirsiniz.

  • Adet kabı nasıl temizlenir?

Ben her regl dönemim öncesi, kaynar suya adet kabımı atıp yaklaşık 10 dakika bekletiyorum. Elimi, tırnaklarımın içini iyice temizleyip adet kabını takıyorum. Çıkarmam gerektiğinde yine elimi iyice yıkayıp çıkarıyorum, adet kabımı suyla yıkıyorum ve yeniden takıyorum. Dönemimim sonunda suyla yıkayıp kendi kesesine koyup çekmeceme koyuyorum. Temizlemek için adet kaplarına özel temizleme mendillerinden de kullanabilirsiniz. Ben tek kullanımlık hiçbir şey kullanmadığım için, bu mendilleri de kullanmıyorum. 

  • Takmak zor mu?

Bence değil; ama adet kabı kuru gelebilir, bu durumda üstünü biraz ıslatıp takabilirsiniz. Su yerine kayganlaştırıcı da kullanabilirsiniz. 

  • Sızdırma yapıyor mu?

Eğer yerleştirebildiyseniz hayır.

  • Takınca hissetmiyorum, içimde kaybolmuş olabilir mi?

İçinizde hissetmiyorsanız kayboldu diye korkmayın, istediğimiz zaten bu.

  • Yıkanabilir ped mi, adet kabı mı? 

Size kalmış. Yıkanabilir pedden de adet kabından da hem memnun hem de memnuniyetsiz kişilerle karşılaştım. Önerim tek kullanımlık ped kullanma alışkanlığınız varsa yıkanabilir ped, tampon kullanma alışkanlığınız varsa adet kabı kullanmanız. 


Adet kabı hakkında yaptığımz podcast için tıklayın, video içinse buraya buyrun:

Ekolojik Dönüşüm'den adet kabı almak için tıklayın.


Umarım yazı faydalı olmuştur. 

Sevgiler,

Utku



bottom of page